Virusuri nemaivăzute până acum, descoperite pe periuțe de dinți și capete de duș

Baia este locul unde mergem pentru a scăpa de virusuri și murdărie, dar… Unde merg microorganismele când părăsesc corpul nostru? O echipă de oameni de știință a descoperit că atunci când facem duș sau ne spălăm pe mâini, murdăria rămâne în locuri foarte specifice din băile noastre.
Periuțele de dinți și capete de duș sunt două dintre articole de baie cel mai afectate de virusuri. Unele dintre acestea sunt chiar complet necunoscute științei, după cum a relevat un studiu recent. Cu toate acestea, cercetarea, dezvoltată de Universitatea Northwestern din Statele Unite, dezvăluie că aceste virusuri nu amenință oamenii, ci mai degrabă bacteriile. Pe parcursul studiului, s-a descoperit că microorganismele găsite pe periuțele de dinți și capete de duș sunt bacteriofagi sau fagi, ceea ce înseamnă că, în loc să infecteze oamenii, infectează bacteriile și se înmulțesc în interiorul lor.
Momentan, oamenii de știință nu cunosc prea multe date despre aceste virusuri, deși cercetările s-au concentrat recent asupra lor, deoarece ar putea fi cruciale atunci când sunt utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene pe care le-ar putea prezenta oamenii.
„Numărul de virusuri pe care le-am găsit este uimitor. Am găsit multe virusuri despre care știm foarte puțin și multe altele pe care nu le-am mai văzut până acum”, explică Erica M. Hartmann, microbiolog la Universitatea Northwestern, într-un comunicat publicat pe site-ul Universităţii Northwestern.
„Practic nu s-a găsit nicio suprapunere în tipurile de virus pe capete de duș și periuțe de dinți. Fiecare cap de duș și periuță de dinți este ca propria sa mică insulă”, conchide expertul. Astfel, departe de a fi o problemă, virusurile rămase în baie pot deveni un bun preţios datorită efectului lor de vindecare asupra ființelor umane.
(www.20minutos.es – 13 octombrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (16 octombrie)