Dronă rusească deasupra staţiunilor de pe litoral

DIGI 24 (18 octombrie) – Realizator: Anca Suciu – A fost alertă pe litoralul românesc. O dronă rusească a survolat spațiul nostru aerian. Oamenii din județele Constanța și Tulcea au primit mesaje de avertizare prin sistemul RO-Alert. Patru avioane de luptă F-18 și F-16 au plecat în misiune. Pentru prima dată, drona a trecut pe deasupra stațiunilor de pe litoral, iar piloții militari nu au avut ce să facă. Valentin Stan ne dă mai multe detalii despre misiunea armatei.
Reporter: Din informațiile pe care le avem din partea Armatei României, drona a fost depistată prima dată de radarele militarilor în momentul în care se afla la o distanță destul de mare, deasupra Mării Negre, la aproximativ 150 km de litoral. Acela a fost momentul în care piloții militari au fost alertați și patru avioane de luptă s-au ridicat de la sol. Este vorba despre două avioane F-18 de la Baza Mihail Kogălniceanu, avioane ale Armatei spaniole, și despre două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Timp de 2 ore și 20 de minute au survolat avioanele militare spațiul aerian românesc, însă piloții nu au văzut în niciun moment drona. Asta deși radarele confirmau faptul că aparatul de zbor rusesc intrase în spațiul aerian al României. Mai mult, la un moment dat, drona a trecut pe deasupra stațiunii Eforie Nord și ar fi ajuns la o distanță de aproximativ 14 km în adâncimea teritoriului românesc. După acest incident, radarele armatei au pierdut semnalul dronei. Cel mai probabil, aceasta s-a prăbușit pe teritoriul românesc, însă până acum armata nu a găsit fragmente de dronă. Sunt și în momentul acesta militari în județul Constanța și caută în acea zonă în care s-a pierdut semnalul dronei să afle ce s-a întâmplat cu acest aparat de zbor.
Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu. Pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Sistemul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19:00, în zona localității Eforie Nord, ținta evoluând ulterior în direcția Topraisar. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea. Nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar