2024. október 21.

Referendumot írna ki a bukaresti főpolgármester

A bukaresti helyi tanács ma ülésezik, hogy döntsön Nicușor Dan főpolgármester javaslatáról, miszerint az elnökválasztás első fordulójának napján helyi népszavazást szervezzenek. A legtöbb párt bejelentette, hogy támogatja a népszavazást, de még nem tudni, hogy ugyanazokat a szavazókörzeteket és szavazóhelyiségeket használják-e majd, amelyeket az elnökválasztáson is. Ehhez törvénymódosításra van szükség, amit a liberálisok sürgősségi eljárással szeretnének megtenni. Ha azonban a PNL törvényjavaslata nem megy át a parlamenti szavazáson, akkor is ugyanazon a napon tartanák meg a szavazást, de nagyobb költséggel.

A népszavazás célja a fővárosi városháza hatáskörének bővítése a helyi adókból származó pénz elosztása terén; a bukaresti polgároknak beleszólást adna abba is, hogy csak a főpolgármester adjon ki építési engedélyeket, miközben viták vannak a kerületi polgármesteri hivatalokkal, és a vádak szerint a fővárosban gyakran folyik illegális építkezés. A Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosai egy kiegészítő kérdést szeretnének benyújtani a városháza bevonásáról a bukaresti iskolákban és középiskolákban zajló drogprevencióba. (RADOR – Románia Rádió)

A Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium meghirdeti a „Korlátok nélkül – mondj NEM-et a kábítószerekre” országos kampány folytatását

A projekt, amelynek célja az, hogy a fiatalokban tudatosítsa a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem fontosságát, október 24-től november 11-ig tart az ország 19 városában, köztük Gyulafehérváron, Karácsonkőn (Piatra Neamț) és Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin). Tavasszal a karaván 20 városba utazott el. Több mint 20 000 iskolás, diák, szülő és tanár vett részt a rendezvényeken, és hallgatták meg a kábítószer és más tiltott szerek egykori használóinak beszámolóit – áll a sajtóközleményben. A „No Barriers – Say NO to Drugs” projekt egy olyan akciósorozat része, amelynek célja a gyermekek és fiatalok védelme a tiltott szerek használatával járó veszélyektől, és az, hogy foglalkozzon a serdülőkorúak körében a kábítószer-fogyasztás növekedésével kapcsolatos aktuális kérdésekkel, tájékoztatást és támogatási forrásokat nyújtson a családok számára, valamint népszerűsítse a megelőzés és az oktatás fontosságát. (RADOR – Románia Rádió)

Több vélhetően lopott gépkocsit akartak behozni az országba

Az idei év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest csaknem 50%-kal nőtt a határátkelőkön azonosított olyan gépjárművek száma amelyekről feltételezhető, hogy lopottak. A határrendészet adatai szerint összesen több mint 250 ilyen eset volt, a leggyakrabban a magyar határon fedezték fel az ezeket. Néhány a luxusautók kategóriájába tartozik, az áruk 360 000 euróra becsülhető. A forrás szerint az érintettek főként olyan országokból származnak, mint Bulgária, Horvátország, Németország, Görögország és Olaszország. A legtöbb esetben a sofőrök úgy nyilatkoznak, hogy csak jóhiszemű vevők, vagy hogy az autó elszállításáért pénzt kaptak. Minden esetben bűnügyi eljárást indítottak, és a járműveket lefoglalták. (RADOR – Románia Rádió)

A kormány által a romániai élelmiszer-ipari termékek kereskedelmi árrésének tervezett befagyasztása alacsonyabb fogyasztói árakat és nagyobb forgalmat jelent majd az üzletek számára – állítja a romániai biogazdálkodók szövetsége

Ez azt fogja jelenteni, hogy a Romániában készült élelmiszerek árai a hasonló importtermékekéhez hasonló felárral fognak rendelkezni. Az intézkedést azonban vitatja a Romalimenta szövetség, amely szerint nincsenek elfogadható érvek a rendelkezés bevezetése mellett. Ugyanezen a véleményen vannak a nagy kereskedelmi láncok szövetségei is, amelyek szerint az ilyen beavatkozások hosszú távon jelentősen megzavarják a piaci mechanizmusok érvényesülését. Ezen a héten a mezőgazdasági minisztérium képviselői, valamint a feldolgozók és az áruházláncok képviselői utolsó tárgyalási fordulót tartanak a Romániában feldolgozott mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek árrésének befagyasztásáról. Florin Barbu miniszter szerint az intézkedés mind a vásárlók, mind az eladók számára előnyös lesz, mivel az ANAF szerint a 21 alapvető élelmiszerre vonatkozó árplafonról szóló jelenlegi rendelet 50%-os forgalomnövekedést eredményezett. (RADOR – Románia Rádió)

Székely Ervin – RADOR