Proiecte de lege pe agenda parlamentului

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Parlamentul are pe agenda săptămânală mai multe proiecte de lege. Acestea vizează scutirea de taxe în cazul obţinerii declaraţiilor de venit pentru cei care se pensionează, indexarea pensiilor militare şi limitarea avansului la cumpărarea de locuinţe. Detalii, în relatarea Amaliei Bojescu.
Reporter: Fostul senator liberal Eugen Pîrvulescu a fost pus sub urmărire penală și urmează să fie cercetat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de instigare la cumpărare de influență. El este așteptat astăzi în fața senatorilor juriști, pentru a da explicații în legătură cu acuzațiile care i se aduc. Votul din plenul Senatului este programat în această după-amiază. La Camera Deputaților rămâne în atenție proiectul de lege privind indexarea pensiilor militarilor. PNL a acuzat din nou PSD că blochează proiectul, după ce social-democrații au cerut un punct de vedere din partea guvernului, procedură nejustificată, în opinia liberalilor.
Gabriel Andronache, liderul deputaților liberali: Au blocat proiectul la Biroul permanent, invocând faptul că ar trebui dat mai întâi un punct de vedere al guvernului. Niciodată până acum nu s-a aplicat o astfel de procedură. Proiectul era transmis comisiilor raportoare, iar comisiile raportoare începeau dezbaterea, chiar dacă guvernul nu dădea punct de vedere.
Reporter: Președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, arăta recent că PSD susține proiectul de lege privind pensiile militarilor, dar acesta trebuie dezbătut în mai multe comisii parlamentare, pentru că are impact financiar important. În atenția parlamentarilor sunt și două proiecte ale PNL și PSD care prevăd limitarea la 10% a avansului acordat dezvoltatorilor imobiliari pentru cumpărarea unei locuințe. Și USR vine cu o inițiativă asemănătoare, respectiv limitarea avansului ce poate fi solicitat de dezvoltatori la 15% din valoarea contractului.
Victor Ilie, senator: Promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare vor fi înregistrate în cartea funciară. Momentan, Codul civil prevede această posibilitate, dar de obicei dezvoltatorii, pentru ușurința și flexibilitatea lor, conving cumpărătorii să nu le înscrie în cartea funciară.
Reporter: Iar, la Senat, Comisia de buget ar urma să decidă dacă taxele pentru adeverințele de venit care atestă vechimea în muncă pentru recalculare ar putea fi eliminate pentru românii cu pensii sub 3.000 lei./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar