Băncile din România au acordat credite în valoare totală de aproape 114 miliarde de lei în primele opt luni ale anului, cu 28% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023, conform datelor furnizate de băncile comerciale din România. Mai mult de jumătate din această valoare o reprezintă creditele acordate populației, după cum explică Cezar Manu.
Reporter: În primele opt luni ale acestui an, creditele acordate companiilor au însumat aproape 50 de miliarde de lei, adică aproximativ 44% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci, restul reprezentând sume împrumutate populației. Repartiția pe monede relevă că, în primele opt luni ale anului curent, circa 83% din împrumuturi au fost acordate în lei, 16% în euro și un procent în dolari americani, ceea ce arată încrederea de care se bucură moneda națională în rândul populației și contribuie, de asemenea, la reducerea riscului valutar.
În acest moment, soldul creditului neguvernamental calculat ca diferență între totalul creditelor noi și rambursările realizate a ajuns la 408 miliarde de lei, în creștere cu aproape 15 procente față de perioada similară a anului trecut. Potrivit specialiștilor, sistemul bancar din România se afla acum într-o poziție financiară bună, mai toți indicatorii depășind mediile sectoarelor bancare din Uniunea Europeană. Băncile din România sunt solide și bine capitalizate, indicatorul de solvabilitate ajungând la peste 24% în luna iunie, de trei ori peste minimul solicitat. Totodată, indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate se situa în martie la peste 286%, în timp ce media europeană era de 167 de procente./RADOR RADIO ROMÂNIA/eradu