MOLDPRES: România salută votul de integrare europeană a Republicii Moldova

Oficialii de la București au adresat mesaje de felicitare cetățenilor Republicii Moldova pentru votul dat în favoarea integrării europene și sprijinirii valorilor democratice. Chiar dacă a fost obținută o victorie la limită, moldovenii au făcut un pas pre un viitor mai bun. „Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetățenii săi”, se arată în  mesajul președintelui României Klaus Iohannis, informează MOLDPRES.

Șeful statului român a salutat votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea președintei Maia Sandu și a valorilor democratice.

Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea doamnei președinte Maia Sandu şi a valorilor democratice. Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetățenii săi!”, a scris președintele român Klaus Iohannis, pe rețeaua sociala X (ex-Twitter).

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a felicitat moldovenii pentru că „au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei și au reușit să își ducă țara de partea bună a istoriei”.

Rezultatul pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge și cetățenii din provincie și zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficiență propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest. Este obligatoriu ca acest rezultat să fie dublat de realegerea doamnei Maia Sandu pentru un nou mandat prezidențial”, se arată în mesajul premierului român. Oficialul a subliniat că România este total alături de Republica Moldova.

România va fi în continuare cel mai puternic susținător al procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, a asigurat Nicolae Ciucă, președintele Senatului Român.

Felicit cetățenii Republicii Moldova pentru votul în favoarea drumului european! Chiar dacă e o victorie la limită, acest vot e un mare pas înainte pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova. România va fi în continuare cel mai puternic susținător al procesului de integrare și se va asigura că banii europeni și expertiza europeană vor construi bunăstarea și securitatea între Prut și Nistru. O felicit și pe doamna Maia Sandu pentru obținerea primului loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale. O susțin în continuare și îi doresc din inimă victoria în turul al doilea, pentru a consolida parcursul european al țării”, menționează Nicolae Ciucă într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

Ciucă a remarcat că rezultatul extrem de strâns al votului la referendum arătă forța de manipulare a propagandei ruse. „E limpede că Rusia continuă agresiunea hibridă asupra Europei și în special asupra Estului Europei”, a opinat Ciucă. Oficialul a atenționat că alegerile din România sunt următoarea țintă a propagandei Moscovei și a lansat un îndemn către societate să respingă mesajele de dezbinare. „Trebuie să respingem astfel de manipulări, să respingem mesajele de dezbinare, mesajele anti-europene și anti-NATO. Românii trebuie să voteze în continuare pentru viitorul euroatlantic, pentru o democrație liberală și pentru dezvoltarea economică după model occidental”, a menționat Ciucă.

https://www.moldpres.md/news/2024/10/21/24008459

Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA