Realizator: Cristian Bâcâin – Parlamentul European votează azi bugetul pentru anul viitor, într-o variantă majorată faţă de cea propusă de Comisie şi de cea discutată în Consiliu, ceea ce prefigurează negocieri. Eurodeputaţii sunt mai generoşi cu cheltuielile sociale şi pentru creşterea competitivităţii şi spun că formula lor este cea corectă. Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu, relatează.
Reporter: Comisia Europeană a gândit inițial un buget de aproape 200 de miliarde de euro și l-a trimis atât către Consiliu, cât și către Parlament, pentru a adopta o variantă finală. În timp ce Consiliul, în speță guvernele statelor membre, a tăiat peste opt miliarde de euro, Parlamentul a crescut propunerea cu un miliard. Europarlamentarul Victor Negrescu este unul dintre cei doi negociatori-șefi ai Parlamentului și spune că varianta Legislativului de 201 miliarde de euro este cea corectă atât din punct de vedere al programării bugetare multianuale a Uniunii, cât și din punct de vedere al necesarului pentru politicile comune ale blocului comunitar.
Victor Negrescu: Noi, la nivelul Parlamentului European, dorim în continuare să investim în zona de sănătate și educație. Statele membre spun că nu. Unde avem opțiuni comune? Suntem de acord, de exemplu, pe creșterea bugetului pentru securizarea frontierelor, pe zona de apărare, pe zona de acțiuni externe. Acolo avem opinii relativ similare. Însă marea problemă este pe zona de economie şi pe zona socială, unde noi vrem mai mulţi bani pentru competitivitatea Europei, mai mulţi bani pentru bunăstarea populaţiei, şi acolo statele membre spun că mai degrabă ar acţiona la nivel naţional şi nu au nevoie de Europa în acest sens, deşi cifrele îi contrazic în mod clar.
Reporter: După votul din Parlamentul European vor începe negocierile dintre Legislativ și Consiliu. Diferența dintre cele două variante este de circa 10 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 5% din anvelopa financiară./schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie