În Republica Moldova, cei doi candidaţi la preşedinţie încep campania electorală pentru al doilea tur de scrutin

În Republica Moldova, cei doi candidaţi la preşedinţie încep campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, după ce ieri, Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele finale ale alegerilor de duminică.

Preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, a obţinut 42,5% din voturi, în timp ce locul doi s-a clasat candidatul susţinut de Partidul de Partidul Socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, care a strâns 26% din voturi. Cu detalii, Ina Guţu de la Radio Chişinău:

Reporter: Pe 3 noiembrie, cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova și din afara țării sunt chemați la urne să aleagă între actuala președintă pro-europeană Maia Sandu și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor pro-rus, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general.

Maia Sandu a fost ministra educației între 2012 și 2015 în guvernele formate de Partidul Liberal Democrat din Moldova. În 2016 a fondat Partidul Acțiunie și Solidaritate şi a participat la alegerile prezidențiale din același an, pe care le-a pierdut în fața socialistului susținut de Moscova, Igor Dodon. În 2019, după debarcarea democraților lui Vladimir Plahotniuc de la putere, Maia Sandu a fost timp de câteva luni prim-ministru, dar guvernul său a fost demis prin moțiune de cenzură cu voturile socialiștilor. În 2020, Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale, devenind prima femeie președinte a Republicii Moldova.

Ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost demis din funcția de procuror-șef și are câteva dosare penale pe rol, care nu sunt finalizate. Sub conducerea lui Stoianoglo, Procuratura Generală a refuzat în 2020 să inițieze un dosar penal în celebrul caz „Kuliok”, Pungă în limba rusă, propus de către Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon.

Stoianoglo este susținut în alegeri de Partidul Socialiștilor, conduși de fostul președinte Igor Dodon, acuzat și el în dosare penale pentru corupție, finanțare ilegală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Atât Igor Dodon, cât și Alexandr Stoianoglo spun că sunt dosare motivate politic, la indicația președintei Sandu, care a respins aceste acuzații./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie