La summitul BRICS, Vladimir Putin a avertizat în legătură cu conflictul din Orientul Mijlociu

Președintele rus, Vladimir Putin, le-a spus joi liderilor statelor membre ale BRICS că Orientul Mijlociu se află în pragul unui război pe scară largă după o creștere bruscă a tensiunilor dintre Israel și Iran, deși liderul de la Kremlin s-a confruntat și cu apeluri de a pune capăt războiului din Ucraina.

Summitul BRICS, la care au participat peste 20 de lideri, inclusiv președintele chinez, Xi Jinping, premierul indian, Narendra Modi, și Recep Tayyip Erdogan din Turcia, a arătat amploarea relațiilor Rusiei dincolo de lumea occidentală. Multe discuții de la summitul din orașul rusesc Kazan au fost dedicate războiului din Ucraina și violențelor din Orientul Mijlociu, deși nu au existat indicii că s-ar face ceva anume pentru a pune capăt vreunuia dintre conflicte. „Nivelul confruntării dintre Israel și Iran a crescut brusc. Toate acestea seamănă cu o reacție în lanț și pun întregul Orient Mijlociu în pragul unui război la scară largă”, a spus Vladimir Putin, așezat lângă președintele chinez, Xi Jinping.

Vorbind după liderul rus, dl Xi a spus că China dorește un acord politic în Ucraina și a sugerat că eforturile comune ale guvernelor de la Beijing și Brasilia oferă cea mai bună șansă de pace. „Trebuie să lucrăm pentru o detensionare timpurie a situației și să pregătim calea pentru o înțelegere politică”, a spus el. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Xi Jinping a spus că ar trebui să existe o încetare a focului cuprinzătoare în Gaza, o oprire a răspândirii războiului în Liban și o revenire la soluția cu două state în baza căreia vor fi înființate state atât pentru Israel, cât și pentru Palestina.

Președintele iranian, Masoud Pezeshkian, a criticat organizațiile internaționale, în special ONU, pentru că nu au reușit să pună capăt conflictului. „Făcările războiului continuă să ardă în Fâșia Gaza și în orașele din Liban, iar instituțiile internaționale, în special Consiliul de Securitate al ONU, ca motor al păcii și securității internaționale, nu au eficacitatea necesară pentru a stinge focul acestei crize”, a declarat dl Pezeshkian la summitul BRICS. Vladimir Putin a spus că, în cazul în care palestinienii nu-și vor obține dreptul la un stat, ei vor simți povara „nedreptății istorice”, iar regiunea va rămâne într-o „atmosferă de criză permanentă, cu recidive inevitabile ale violenței pe scară largă”.

În declaraţia lor de la summit, liderii BRICS au cerut înființarea unui stat palestinian suveran, independent și viabil în interiorul granițelor din 1967. Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a participat la reuniune. La una dintre întâlnirile BRICS+ de joi, ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, i-a luat locul premierului Modi, care a fost absent și la una dintre fotografiile de grup.

Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a anunţat că nu poate călători în Rusia din cauza unei răni la cap. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a fost criticat de guvernul de la Kiev pentru că a participat la summitul din Rusia, a spus că este nevoie de pace în Gaza, Liban, Sudan și Ucraina. „Avem nevoie de pace în Ucraina”, a declarat dl Guterres la întâlnirea BRICS+, prezidată de Vladimir Putin. „O pace justă în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale a ONU”./opopescu/schelaru

REUTERS – 24 octombrie