Oamenii de știință spanioli descoperă că albastrul de metilen încetinește dezvoltarea glaucomului

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Biomedicală La Rioja (CIBIR) au testat utilizarea compusului chimic albastru de metilen pentru a reduce moartea neuronilor care provoacă glaucom și pentru a opri dezvoltarea acestei boli, care este a doua cauză a orbirii.
Acești cercetători au folosit albastru de metilen într-un model animal, care este o substanță chimică care este deja folosită clinic pentru alte utilizări, așa că are deja „un profil de siguranță ridicat”, a spus Martínez, șeful grupului de cercetare CIBIR. Acest compus chimic acționează ca un „antidot” la oxidul nitric, o substanță care dăunează retinei și, de asemenea, acționează negativ în glaucom, a explicat el. Glaucomul este cauzat de creșterea presiunii intraoculare în interiorul ochiului, unde există diverse componente lichide. Cu toate acestea, presiunea excesivă în ochi nu permite acest flux de lichide, astfel încât această insuficiență în drenaj provoacă leziuni ale nervului optic prin care ies fibrele nervoase, cu moartea unor neuroni. Obiectivul acestei cercetări este de a genera medicamente care reduc această moarte neuronală, care, în cele din urmă, este vinovatul suprem pentru pierderea vederii, a indicat Martínez. El a precizat că nu ar fi un tratament care să înlocuiască medicamentele actuale și ar fi ceva complementar.
Albastrul de metilen este o substanță chimică care este deja folosită în clinică în alte scopuri, cum ar fi, de exemplu, ca antidot pentru anumite otrăvuri. Acest compus este o substanță chimică care absoarbe unii radicali liberi, inclusiv oxidul nitric care dăunează retinei.
La rândul său, Peláez a precizat că, împreună cu cercetătorii din Buenos Aires, au făcut progrese, pe modele animale, în coagularea venelor prin care se scurge lichidul din ochi, pentru a crește presiunea din interiorul ochiului și apoi să utilizeze albastrul de metilen.
Prin studii de electrometinografie funcțională, care constă în verificarea modului în care electricitatea sau semnalul trece prin straturile retinei, aceștia au verificat că albastrul de metilen permite inversarea daunei, a indicat el.
Acum, cercetătorii trebuie să găsească un medicament care să rămână în interiorul ochiului pentru o perioadă adecvată de timp, ceea ce ar dura aproximativ doi ani, și apoi să obțină un brevet pentru un medicament pe care să-l dezvolte în faza preclinică, în alți doi sau trei ani. (www.20minutos.es – 21 octombrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (24 octombrie)