Parlamentul European urmează să anunțe câştigătorul premiului Saharov 2024

Parlamentul European va anunţa astăzi câştigătorul din acest an al premiului Saharov. Este o distincție acordată în fiecare an persoanelor sau organizaţiilor dedicate apărării drepturilor omului şi libertăţii de gândire.

Reporter: Cei trei finaliști sunt: un activist anticorupție din Azerbaidjan, liderii opoziției din Venezuela și ONG-urile israeliene și palestiniene care militează pentru Pace. Dr Gubad Ibadoghlu, primul finalist, este un academician și activist anticorupție din Azerbaidjan. A fost arestat în 2023 după ce a criticat industria de petrol și gaze a țării și a creat o organizație caritabilă pentru returnarea resurselor publice furate. În prezent se află în arest la domiciliu și riscă până la 17 ani de închisoare.

Poziția numărul doi este deținută de Maria Corina Machado, lideră a forțelor democratice din Venezuela, și președintele ales Edmundo Gonzalez Urrutia, în urma alegerilor, din iulie 2024. Parlamentul European l-a recunoscut pe Gonzalez drept președinte legitim al Venezuelei. El a fost însă ținta unor represarii politice, astfel că a fost nevoit să plece în Spania, unde i s-a acordat azil politic.

În fine, cel de-al treilea finalist este reprezentat de două organizații de femei care luptă pentru pace în Orientul Mijlociu. „Women of the Sun” este o asociație independentă a femeilor palestiniene, iar „Women Wage Peace” este o organizație arabo-israeliană. În martie 2022 cele două organizații au anunțat un parteneriat pentru a pune capăt ciclului vărsării de sânge. Liderii celor două organizații sunt nominalizați și la Premiul Nobel pentru Pace./apostelnicu/aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie