Revista presei internaționale – 24 octombrie

Semnalat ieri (miercuri, 23 octombrie), un atentat cu bombă a readus Turcia pe prima pagină a ziarelor. Ziarul turc Hürryet relatează că, “potrivit unei declarații a ministrului turc de interne, Ali Yerlikaya, atentatul s-a semnalat la TUSAȘ, o companie aerospațială și de apărare de lângă Ankara, soldându-se cu 4 morți și 14 răniți”. Același ziar subliniază că “autorii atentatului sunt încă necunoscuți, dar se știe că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupul ISIL și alți extremiști de stânga au mai inițat în trecut asemenea atentate”. Un ziar american, The Wall Street Journal, remarcă faptul că “atentatul a avut loc în timp ce președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, se află în Rusia, la Kazan, unde participă la reuniunea la nivel înalt a statelor din grupul BRICS” (respectiv – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, iar mai nou, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite).
Pe marginea evenimentului de la Kazan, presa internațională consideră că, “pentru președintele rus, Vladimir Putin, reuniunea rămâne un punct câștigat, ea marcând un rar moment de armonie între liderul chinez, Xi Jinping, și premierul indian, Narendra Modi”. “O prezență care nu a trecut neremarcată a fost cea a secretarului general al ONU, Antonio Guterres”, după cum relevă ziarul american The Washington Post. Și totuși, citat de același ziar, John Kirby, un purtător de cuvânt de la Casa Albă, afirmă că, “fără îndoială, Rusia este tot mai izolată în arena mondială”.
Dar să vedem ce părere are și presa rusă. “Miza alegerilor parlamentare din Georgia – război cu Rusia sau aderarea la BRICS”, titrează cotidianul Pravda. “Reuniunea de la Kazan a devenit un centru de testare a prieteniei cu Rusia”, observă și Izvestia, un alt ziar moscovit. “BRICS nu s-a opus Occidentului”, susține ziarul Nezavisimaia Gazeta, dar același ziar afirmă că “liderii grupului susțin o amplă restructurare a Organizației Națiunilor Unite, inclusiv una în cadrul Consiliului de Securitate”. Reuniunea BRICS se încheie astăzi (24 octombrie), dar declarația finală este deja cunoscută, după cum afirmă Kommersant, un alt ziar moscovit. Și tot Kommersant anunță că “premierul indian Modi și-a scurtat șederea la Kazan din cauză că, astăzi (joi, 24 octombrie), în India sosește premierul german Olaf Scholz”. Motivul vizitei îl aflăm din același ziar: “Scholz se așteaptă ca Germania să câștige licitația în vederea construirii a șase submarine destinate marinei indiene”.
Dar Germania este prezentă în ziare și datorită altui eveniment. Publicația americană Politico informează că ieri (miercuri, 23 octombrie) “miniștrii apărării din Regatul Unit și Germania au semnat un nou acord în materie de apărare, care ar cuprinde dezvoltarea unui sistem comun antirachetă și manevre bilaterale în Marea Baltică”. “Acum, forțele noastre aeriene zboară și din Scoția – o neobișnuită permisiune din partea britanicilor”, observă ziarul german Frankfurter Allgemeine. Cotidianul francez Les Echos amintește că “acordul fusese deja anunțat în luna august, fiind considerat inedit”. Ziarul britanic Financial Times afirmă că “mai ales Franța este îngrijorată de această orientare a britanicilor către Germania”. Dar citat de același ziar, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a arătat cât se poate de categoric, afirmând: “Declarăm acum că vrem și trebuie să conlucrăm și mai strâns laolaltă”.

(Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA)