2024. október 25.

Kezdődik a vakáció

Az általános és középiskolai diákok számára ma, a leckék befejezése megkezdődik a tanév első vakációja. Az oktatási minisztérium által jóváhagyott tanítási naptár szerint ezzel véget ér az első modul, a következő pedig november 4-én, hétfőn kezdődik és december 20-án, pénteken ér véget. Az országos „Iskola másképp” és a „Zöld hét” program 2025. május 30-ig tart, öt egymást követő munkanapos időközönként, az oktatási intézmény döntése szerint, de a kettő nem tartható meg ugyanabban a modulban. (Radio România Actualităţi)

Bukarestben tartják kongresszusukat az európai mezőgazdászok

A gazdák stratégiai jelentőségét minden jövőbeli európai uniós projektben figyelembe kell venni – mondta Lennart Nilsson, a 28 milliós gazdaszervezet elnöke tegnap Bukarestben, az Európai Gazdák Kongresszusán. A találkozón jelen lévő Florin Barbu mezőgazdasági miniszter amellett érvelt, hogy a Brüsszel által erre az ágazatra elkülönített forrásoknak külön kell maradniuk a többi uniós alaptól. Bejelentette azt is, hogy uniós szintű népszavazást fog javasolni, amelyen a gazdák arról dönthetnek, hogy a közös agrárpolitika középpontjában 2027 után is a növénytermesztési és állattenyésztési ágazat fejlesztése álljon, és hogy a gazdáknak nyújtott közvetlen kifizetések megmaradjanak.

Ionel Arion, a ProAgro országos szövetség elnöke az Ukrajnából származó nyersanyagimport szabályozására utalva elmondta, hogy ez továbbra is problémát jelent a romániai gazdák számára. Hozzátette, hogy a hatóságoknak további intézkedéseket kell hozniuk e tekintetben:

Ionel Arion: Az ukrán áruk nagy része, a termékek 40-50 százaléka még mindig Románián keresztül halad át. A vámpontok, amelyek az ANAF-hoz tartoznak, még mindig nem tartják nyilván a mennyiségeket, és ez nagyon zavar minket, mert nekünk is nyilvántartást kell vezetnünk, mint minden egészséges államnak, mindenről, ami bejön és ami kimegy. Ma nagy problémáink vannak, mert ami baromfihúst, mézet és ömlesztett olajat jelent, amit Romániába hoznak be és dolgoznak fel, különösen három nagy romániai gyárban, azt nyers, finomított, palackozott olajként hozzák be a kiskereskedelembe saját márkanév alatt, és a kiskereskedelem értékesíti Romániában. Minden szupermarket polcán látni fogja az Ukrajnából ömlesztve hozott, Romániában palackozott vagy csomagolt olajat, a polc hátulján pedig az áll, hogy Ukrajna, Kína, EU és/vagy nem EU eredetű. (Radio România Actualităţi)

Állásbörze Bukarestben

Ma és holnap a Köztársasági Palotában (Sala Palatului) több mint 100 vállalat 7000 állásajánlatot kínál. Az Élvonalbeli Munkaadók – Bukarest (Angajatori de TOP București) Románia legnagyobb ilyen jellegű eseménye. A vásáron a szakmai lehetőségek és a potenciális munkaadókkal való kapcsolatfelvétel lehetősége mellett a látogatók részt vehetnek az ország első Karrier Akadémiáján. Az idei rendezvény újdonsága pedig a hat karrier-tanácsadás. A sajtóközlemény szerint az álláskeresők számos iparág – többek között a mérnöki, kiszervezett szolgáltatások, kiskereskedelem, pénzügyi szolgáltatások, banki, gyógyszeripari és az autóipari – vállalkozások munkaadóival beszélgethetnek. A rendezvényen több mint 400 toborzási szakember áll majd rendelkezésre, hogy részletesen tájékoztasson a 7000 karrierlehetőségről. A Munkaadók TOP Bukarest rendezvényén való részvétel önéletrajz QR-kód (CV Barcode) alapján ingyenes. (Radio România Actualităţi)

Tűzifát árul az erdészet

Az Országos Erdészeti Ügynökség (Romsilva) az év végéig közel 2 millió köbméter tűzifát bocsát a lakosság rendelkezésére. A Romsilva szerint az átlagos eladási ár 282 lej köbméterenként, áfa nélkül, közel a tavalyihoz. Az Országos Erdészeti Ügynökség erdészeti hivatalai által értékesített tűzifa árai főként a fafaj, a választék és a szállítási hely szerint változnak, és a legtöbb esetben a kitermelés helyén felszámított árról van szó. A Romsilva rámutat, hogy egyes erdészeti hivatalok kérésre és térítés ellenében vállalják a fa házhoz szállítását, valamint egyéb szolgáltatásokat, például fűrészelést vagy hasítást. Egyes alegységek tűzifát is árulnak ömlesztve, zsákokban és raklapokra rakott fát. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR