Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorătorul de Mir

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (26 octombrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Creştinii îl sărbătoresc sâmbătă pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, martir creştin din secolul al IV- lea. La Bucureşti, pe Dealul Patriarhiei continuă pelerinajul la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, şi ale Sfântului Lazăr, aduse din Cipru. Remus Rădulescu face un portret al sfântului acestei zile.
Reporter: Sfântul Dimitrie este unul dintre cei mai cunoscuți martiri creștini din primele secole. Era grec de neam și fiu al guvernatorului Tesalonicului. Dimitrie a ajuns și el guvernator și din acea poziție s-a opus manifestărilor păgâne care aveau loc cu ocazia unor victorii ale armatei romane. A fost arestat și forțat să renunțe la creștinism, religie considerată periculoasă pentru unitatea imperiului. Dimitrie n-a cedat în ciuda torturilor și a fost omorât. După moartea martilică, moaștele i-au fost așezate într-o biserică din Tesalonic, unde se găsesc și astăzi. La Catedrala Patriarhală, mii de credincioși participă la pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.
Realizator: Liturghia sărbătorii oficiată în aer liber la Catedrala Patriarhală va fi transmisă în direct la Radio Romania Cultural şi Antena Satelor, începând cu ora 10:00./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar