O nouă sinteză  referitoare la istoria politică a României interbelice Dennis Deletant, „România 1916-1941”

Introducere

Lucrarea „România 1916-1941” scrisă de Dennis Deletant propune o nouă perspectivă de analiză a istorie naționale a României în perioada dintre cele două războaie mondiale, de la sfârșitul Primului Război Mondial, până la declanșarea operațiunii Barbarossa, în 1941. Lucrarea prezintă o perspectivă bazată pe noi documente relevante pentru istoria interbelică a României, din arhivele serviciilor speciale britanice, cu ajutorul cărora autorul demonstrează că a existat o preocupare în cancelaria politică britanică pentru furnizarea de sprijin în favoarea lui Iuliu Maniu și a liderilor liberali, la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial.

Noi documente de  informare a serviciilor speciale

Perspectiva  de analiză a serviciilor speciale prezintă destinatarului statistici și informații simplificate pentru a oferi o imagine de ansamblu. În acest sens, documentele serviciilor speciale nu pot fi utilizate fără a fi prezentat contextul pentru care au fost realizate. Deși există multe sinteze referitoare la perioada interbelică,  care utilizează documente de arhivă ale serviciilor speciale și chiar documente diplomatice, volumul lui Dennis Deletant documentează  abordarea britanică  asupra evoluției politice a României interbelice. În mediul istoriografic românesc, analiștii au caracterizat politica externă a Angliei față de România, printr-o lipsă de interes a față de regiunea Sud-Est europeană,  în perioada dintre cele două războaie mondiale, din pricina distanței și multiplelor probleme pe care Marea Britanie și Franța nu au reușit să le gestioneze la nivel internațional.
La nivel regional „lupta” pentru extinderea influenței s-a derulat între Anglia și Franța, însă doar Franța a reușit să-și adjudece o poziție favorabilă  în regiunea de Sud-Est. Față de perspectivele enunțate în istoriografie, Dennis Deletant oferă cititorului câteva documente referitoare la politica externă a României, realizate de decidenți politici din România, dar și de rezidenți ai serviciilor speciale britanice. Dintre aceste documente, o analiză a politicii externe a României între 1919-1941, realizată de Iuliu Maniu, în limba franceză, se afla în arhiva serviciilor speciale britanice, fără a fi fost descoperită și în arhivele din România. Documentul reprezintă o încercare de justificare a legăturii României cu Franța și Marea Britanie. Iuliu Maniu a trimis această analiză în 1944, după 3 ani de colaborare clandestină cu serviciile speciale britanice.  Prin acest document, Maniu încerca să câștige sprijinul britanic pentru cauza României, fără a pune problema recuperării Basarabiei.
Pe lângă acest document de politică externă, Dennis Deletant prezintă și analize ale serviciilor speciale de intelligence britanice, care au desfășurat operațiuni clandestine în România. Analizele sunt scurte, destinate pentru mediul politic care era interesat de evoluția militară a Germaniei și interesele economice pentru petrolul românesc. O mare lovitură pentru politica britanică a fost preluarea rafinăriilor de petrol de către germani, care au intrat și în posesia tehnologiei de forare. Prin urmare, britanicii utilizau operațiuni de sabotaj prin intermediul serviciilor speciale.

Concluzie

Volumul a fost elaborat pentru a putea fi citit atât de specialiștii în domeniu, cât și de persoanele neavizate. Cartea lui Dennis Deletant poate fi considerată drept o noutate în cercetarea perioadei interbelice a României, datorită documentelor prezentate.

Autor:Alexandru Eduard Balaci