Propunerea legislativă care prevede indexarea pensiilor militare a fost adoptată de dimineață, în Camera Deputaţilor, cu o largă majoritate de voturi. Însă cu toate acestea, deja se întrevăd probleme la votul din Senat, după ce la dezbaterile din plen deputaţi de la PSD, USR, UDMR şi AUR au avertizat că propunerea liberalilor ar avea mai multe prevederi neconstituţionale.
Documentul stabileşte şi un termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii pentru actualizarea pensiilor militarilor, la care au fost adăugate, printr-un amendament, şi cele ale foştilor angajaţi din penitenciare.
Reporter: Potrivit amendamentelor aprobate de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad de funcție ori salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.
Actualizarea se face potrivit gradului militar sau profesional avut la data trecerii în rezervă, a mediei soldelor și a drepturilor bănești care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat. Aceste măsuri nu se aplică pensionarilor militari care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, sub-secretar de stat sau funcția similară acestora, cât și parlamentarilor.
Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților cu 213 voturi pentru, 31 împotrivă și 13 abțineri și va ajunge pe masa de lucru a Senatului în calitate de for decizional. PNL a salutat adoptarea proiectului de lege.
Deputatul Florin Roman: Obiectul de reglementare este unul foarte simplu: repararea unei inechități din legea pensiilor militare. Acest proiect de lege reactualizează partea de venit din pensie cu partea de soldă, facem dreptate pensionarilor militari.
Reporter: Deputatul PSD Adrian Solomon consideră că proiectul are probleme de constituționalitate.
Deputatul PSD Adrian Solomon: Nu trece prin comisia de muncă nici măcar la aviz. Mai mult decât atât, procedura este neconstituțională, pentru că nu poate fi actul normativ decis la Cameră și acum să se ducă la Senat.
Reporter: La dezbaterile generale, USR, UDMR și AUR au reclamat, între altele, absența impactului bugetar al măsurilor incluse în proiect.
Realizator: Tot astăzi a trecut de votul deputaţilor şi proiectul de lege referitor la organizarea referendumului local cerut de primarul general al Capitalei, în 24 noiembrie, în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor pentru Cotroceni. Modificarea legislativă va permite folosirea aceloraşi secţii de votare şi aceloraşi birouri electorale şi pentru referendum şi pentru alegerile prezidenţiale./apostelnicu/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie