În perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2024, sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti realizează prima etapă de teren, din acest an, a proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a patrimonului cultural şi natural al României.

Cu acest prilej, sunt programate deplasări în aria geografică a județului Hunedoara, respectiv Depresiunea Petroșani, masivele montane Retezat, Vâlcan, Șureanu și Parâng, având ca obiective: ansambluri arhitecturale, tradiţiile și obiceiurile din zonă, parcuri şi rezervaţii naturale, situri fosilifere și arheologice.

 Imaginile rezultate din aceste incursiuni vor sta la baza realizării albumul foto ”Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri”, care se doreşte reprezentativ pentru această regiune cu un potenţial deosebit şi care permite publicului larg să cunoască şi să fie cucerit de resursele locurilor, de natură, oameni, tradiţie, istorie şi de obiectivele sale turistice.

Albumul ”Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri” va fi prezentat la diverse evenimente naţionale şi internaționale.

În urma acestor activități, vor fi organizate la Bucureşti, Deva, Petroșani, Lupeni și Uricani cât şi în alte localități din țară, prezentări, dezbateri, expoziţii și proiecții video.

Acțiunea se realizează cu suportul deosebit al Asociației Ținutul Momârlanilor. Parteneri: Repatriot, Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni, Comexim Lupeni, Villa Monica Lupeni, Ziarul Exclusiv, HD365 TV, UNESCO ProNatura, România Pitorească, Contrast, Radio Bucureşti FM, Fun Courrier, Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact, Fundația Culturală ”Niște Țărani”.

În palmaresul programului sunt consemnate acţiuni ce s-au concretizat în 16 cataloage foto de  succes în colecția ”Țările Țării”: Apuseni, țara de piatră, Comorile Olteniei de sub munte, Maramureș, moștenirea unui neam; Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune; Civilzația Mărginimii; Transilvania inima Romăniei; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Descoperirea Naturii în Gorjul montan; Ținutul Vulcanilor, izvor de civilizație; Pădurea Craiului, Țara dintre Crișuri; Din lumea Banatului; Haţeg, ţinutul dinozaurilor; Din tainele Bucovinei, Ţinutul Neamţului, leagăn de legendă; Enigmele Buzăului, Plaiurile Vrancei.

 Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică Fotogeografica, prin care se promovează valorile naturii, culturii şi tradiţiilor românești, pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

Paul Bordaș, fondator România Student Tour