Joi, 31 octombrie, se împlinesc 95 de ani de la naşterea actorului italian Bud Spencer, foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone și din cele în care a jucat alături de actorul Terence Hill.
* * * * *
Pe numele real Carlo Pedersoli, s-a născut în în districtul Santa Lucia din Napoli, la 31 octombrie 1929, tatăl său fiind un om de afaceri din Brescia, care provenea dintr-o familie bogată.
În 1940, pe când Carlo avea 11 de ani, familia s-a mutat la Roma, unde adolescentul a fost un foarte bun înotător şi un elev strălucit. Tot acolo, tânărul Carlo urmează cursurile Facultății de Chimie.
După Al Doilea Război Mondial, familia s-a mutat din nou, de data aceasta la Rio de Janeiro, unde tânărul şi-a abandonat studiile şi a avut diverse locuri de muncă, între care bibliotecar şi muncitor.
A fost angajat la consulatul italian din Recife, în Brazilia, la lucrat la compania care a construit enorma stradă Panamericana care leagă Panama de Buenos Aires, a fost pilot pentru Alfa Romeo pe traseul Caracas – Maracaibo a scris melodii pentru Ornella Vannoni, a pilotat elicoptere şi, apoi, aproape involuntar, a devenit star de cinema.
La 19 septembrie 1950, Bud Spencer a fost şi primul italian care a înotat sub minut la 100 metri liber. La Jocurile Mediteraneene de la Alexandria, un an mai târziu, a câștigat medalia de argint la proba „liber”.
A participat și la Olimpiadele din 1952 și 1956, unde a ajuns până în semifinalele probei de liber, iar ca jucător de polo, a câștigat Campionatul Italian cu echipa sa de club, S.S. Lazio, în 1954.
După Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi al şaptelea titlu de campion al Italiei, s-a reîntors la Roma, unde s-a căsătorit cu fiica unui producător de film, devine tată şi abia mai târziu, în 1967, când avea 38 de ani, a filmat primul western, „Dumnezeu iartă… eu nu!”.
El a decis apoi, să-şi schimbe numele în Bud Spencer, ca un omagiu adus berii cu acelaşi nume şi actorului Spencer Tracy – una dintre cele mai importante vedete ale Epocii de Aur de la Hollywood, și primul care a câștigat două premii Oscar consecutive pentru cel mai bun actor, din nouă nominalizări.
Primul lui rol într-un film a fost acela pe care l-a interpretat în ”Quel fantasma di mio marito”, o comedie italiană turnată în 1949, dar lansată în 1950.
Remarcat pentru structura sa atletică, Bud a primit, apoi, un rol în celebrul film „Quo Vadis” (1951).
A jucat în peste 40 de filme, dintre care 20 împreună cu actorul Terence Hill, al cărui nume real era Mario Girotti. Genul cinematrografic ‘western spaghetti’ în care a jucat, i-a adus faima, având o mare priză la public în Italia şi Germania.
Bud Spencer a avut un fizic impresionant, la începutul carierei de actor având o înălțime de 1,94 metri și cântărind 118 kilograme. Ulterior greutatea sa a crescut … considerabil.
Filmele sale cele mai cunoscute sunt „They Call Me Trinity” (1970), „All The Way, Boys” (1972), „My Name is Nobody” (1973), „A Friend Is A Treasure” (1981).
A avut roluri în „Piedone, comisarul fără armă” (1973), „Comisarul Piedone la Hong-Kong” (1975), „Doi superpolițiști” (1976), „I se spunea Buldozerul” (1978), „Piedone africanul” (1978), „Par și impar” (1978), „Un șerif extraterestru” (1979), „Piedone în Egipt” (1979), „Toate mi se întâmplă numai mie” (1980), „Banana Joe” (1982), „Substituire cu bucluc” (1984), „Un detectiv cu greutate” (1993).
În 1983 joacă în drama de televiziune „Extralarge”, în rolul detectivului Jack Costello, iar în 2003 joacă în filmul „Cântând în spatele paravanului”.
Ultima lui apariţie la televiziune s-a produs în 2010, în producţia ”I delitti del cuoco”, un lungmetraj TV de ficţiune produs de postul Canale 5.
În anul 1984, a fondat compania aviatică „Mistral Air”, pe care apoi o abandonează în favoarea unei fabrici de haine pentru copii, iar în 2005 participă la alegerile locale din Lazio, pe lista partidului Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi, alegeri pe care însă le pierde.
În 2007, la vârsta de 77 ani, primește licența de antrenor din partea Federației Italiene de Natație.
A sprijinit numeroase fundaţii de caritate pentru copii, inclusiv Spencer Scholarship Fund.
Spencer a fost, însă, un spirit neobosit, curios și creativ, astfel că a dobândit şi 12 brevete de invenție, printre care un baston cu masă și scaun încorporate, un mouse electric de jucărie și o periuță de dinți de unică folosință cu pastă de dinți integrată…
Actorul italian a fost recompensat cu mai multe premii şi distincţii precum Premiul Bambi (1975) pentru „Porgi l’altra guancia” şi „Atenție, nu ne supărați”, Jupiter für Bester Internationaler Darsteller (1978, 1979), Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de mare ofițer (2008) şi Premiul David di Donatello pentru întreaga carieră (2010).
Pentru performanţele sale sportive, a fost medaliat, la 17 ianuarie 2005, cu Caimano d’oro de către Federaţia Italiană de Înot.
În 1960 s-a căsătorit cu Maria Amato, care i-a dăruit trei copii: Giuseppe (n. 1961), Christine (n. 1962) și Diamante (n. 1972).
În ultimii ani ai vieţii, el a apărut rar în public, dedicându-se scrierii memoriilor sale, apărut în trei volume, cu vânzări considerabile în Italia şi Germania.
Bud Spencer a murit la 27 iulie 2016, la vârsta de 86 de ani.
În noiembrie 2017, la Budapesta, a fost dezvelită o statuie înfăţişându-l pe star. Statuia din bronz, înaltă de peste doi metri, care îl reprezintă pe actorul italian în cowboy cu o centură lată, a fost dezvelită pe o stradă pietonală din capitala Ungariei în prezenţa a două fiice ale actorului. După moartea lui Spencer în iunie 2016, omagiul propus primăriei oraşului de sculptoriţa Szandra Tasnadi a fost primit cu entuziasm de autorităţi, în contextul în care la Budapesta exista deja un parc cu numele actorului.
Bud Spencer a fost un adevărat erou al ecranului, puternic, dar plin de farmec, curaj, umor și cu o inimă generoasă. Însăși imaginea lui, cu părul întotdeauna dezordonat și ochii strălucitori, a devenit sinonimă cu bucuria și umorul autentic.