Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor a monitorizat procesul de vot

Observatorii Promo-LEX au semnalat 544 de incidente de la deschiderea secțiilor de votare, dintre care 316 incidente confirmate, care au avut loc în intervalul 09:00-14:00, potrivit șefului Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, transmite Radio Chișinău.

Astfel, au fost constatate incidente de influențare a votului, dintre care 5 cazuri de oferire a recompenselor materiale sau bănești alegătorilor.

„Incidente legate de influențarea votului, și aici voi menționa în primul rând cazuri, sau zvonuri, tentative sau situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor. Cinci cazuri au fost documentate. Vorbim despre sectorul Râșcani, Chișinău, în preajma sau în secția 192, iarăși Râșcani, Chișinău, 246, Rezina, secția 2, secția 16 din circumscripția pentru alegătorii din regiunea transnistreană și un caz la Istanbul, în Turcia, unde doi alegători din rândul celor care așteptau să voteze, discutau despre recompense financiare, și anume se întrebau dacă o să primească și astăzi bani, ca și în primul tur de scrutin. Ar fi fost menționată suma de 100 de dolari pentru un vot. Din discuția care a fost auzită, se pare că banii au fost confiscați la vamă”, a spus Nicolae Panfil.

De asemenea, observatorii au identificat 7 cazuri de transportare organizată a alegătorilor, 3 cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, membrilor birourilor electorale, observatorilor mass-media și altor persoane.

Misiunea a depistat și alte nereguli, precum agitație electorală în perimetrul secțiilor de votare, încălcarea secretului votului, votarea nejustificată în grup și obstrucționarea procesului de observare liberă a alegerilor.

Șeful Misiunii de Observare a atenționat și asupra unui „fenomen nou în cadrul acestui scrutin, depistat de observatorii Promo-Lex, care este prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 m”.

„Noi avem astfel de situații la Bologna, Barcelona, Rimini, Stuttgart, Milano, Roma, și în satul Grigorievca, Căușeni. Prezența acestor persane poate indica asupra unor încercări de a intimida alegătorii, în sensul în care informația ar putea să fie utilizată ulterior pentru a identifica persoane sau este o informație care se colectează pentru a verifica prezența la vot. Acest lucru este îngrijorător, pentru că noi nu știm care este scopul acestor persoane”, a precizat Nicolae Panfil.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor a monitorizat 614 secții de votare. /lalexandrescu

RADIO CHIȘINĂU – 3 noiembrie