Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială al Academiei, 30 de ani

Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” (ICIA) al Academiei Române a aniversat luni, 4 noiembrie, 30 de ani de la înființare, în cadrul unei conferințe la care au participat personalități marcante ale lumii științifice.


ICIA are personal permanent de cercetare, cercetători consultanţi și colaboratori pe bază de contract, în principal studenţi la doctorat sau la masterat. Principalele proiecte de cercetare ale acestui institut de excelență sunt în domeniile prelucrării limbajului natural, învăţării automate şi achiziţiei de cunoştinţe, instruirii asistate de calculator şi al managementului integrat de informaţii şi tehnologii geospaţiale. ICIA este membru al Reţelei Europene de Excelenţă în Tehnologiile Limbajului Natural de peste 10 ani.

Activităţile institutului includ, de asemenea, diseminare şi educaţie în domeniul inteligenţei artificiale, organizări de conferinţe naţionale şi internaţionale, şcoli de vară şi seminarii. Institutul colaborează cu universităţi, institute de cercetare şi parteneri industriali din peste 30 de țări din Europa şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, a participat în peste 40 de proiecte internaţionale şi naţionale, iar în competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale la care a concurat cu sisteme proprii s-a plasat printre câştigători.
Agenția de presă RADOR Radio România a colaborat cu ICIA la unul dintre cele mai inovative proiecte ale centrului de excelență, Dicționarul computațional al limbii române./cionescu/ilapadat

(Carmen Ionescu – RADOR)