Un pahar de lapte în fiecare zi satisface nevoile organismului nostru de proteine şi calciu, îmbunătăţind în acelaşi timp sănătatea oaselor noastre. Conţine mai mulţi nutrienţi şi enzime care întăresc imunitatea. Cu toate acestea, conform studiilor, consumul de lapte nepasteurizat poate dăuna sănătăţii. Laptele nepasteurizat de vacă, oaie sau capră poate conţine bacterii şi germeni dăunători care prezintă riscuri majore pentru sănătate. Pasteurizarea este un proces care distruge agenţii patogeni, iar laptele devine sigur pentru consum. Laptele crud nu este bun pentru femeile însărcinate, deoarece conţine bacterii precum Listeria monocytogenes, care poate provoca o infecţie numită listerioză, care poate fi dăunătoare femeilor însărcinate, nou-născuţilor, vârstnicilor şi persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. De asemenea, poate provoca avort spontan, naştere prematură, şi chiar boli care pun viaţa nou-născuţilor în pericol. Laptele crud prezintă un risc crescut de gripă aviară, putând fi contaminat cu mai mulţi germeni dăunători, inclusiv virusul HPAI A(H5N1) care provoacă gripa aviară. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta gripă aviară prin laptele crud este în mare parte teoretic, până în prezent nu există cazuri confirmate. Persoanele cu un sistem imunitar mai slab, cum ar fi pacienţi transplantaţi, bolnavi de HIV/SIDA, cu cancer şi persoanele în vârstă, sunt mai predispuse la infecţii, în cazul în care consumă lapte crud. Laptele nepasteurizat conţine acid şi proteine care pot creşte producţia de acid gastric în organism, ceea ce poate agrava refluxul şi alte simptome de aciditate. Consumul de lapte crud poate duce la boli severe sau care chiar pun viaţa în pericol, cum ar fi sindromul Guillain-Barré, care provoacă paralizie şi sindromul hemolitic uremic, insuficienţă renală, accident vascular cerebral şi deces./ddaniela
(www.focus-news.net – 5 noiembrie)