Un dovleac poate părea doar un decor de Halloween, dar este de fapt unul dintre cele mai benefice alimente de toamnă și are o cantitate minimă de calorii. De ce este important să îl includem în meniul nostru? O cană de dovleac gătit conține 137 de calorii, dar furnizează mai mult de 200% din doza zilnică de vitamina A, 36% din cantitatea necesară de vitamina K, 25% din fibre și 22% din vitamina E. În afară de aceasta, dovleacul este o sursa bună de vitamina B6, vitamina C, magneziu, riboflavină, fier şi potasiu. Vitamina A din dovleac provine din pigmenții vegetali cunoscuți sub numele de carotenoizi. Aceștia dau culoarea portocalie acestui fruct și sunt procesați în organism în vitamina A, explică experții. Vitamina A este foarte importantă pentru vedere, în sarcină, pentru sănătatea pielii și pentru sistemul imunitar. Acesta din urmă este deosebit de important în pragul sezonului gripal. Dovleacul este util și pentru sistemul imunitar cu celelalte ingrediente ale sale – vitamina C, vitamina E, fier.
Unul dintre carotenoizi – beta-carotenul, precum și vitaminele C și E joacă, de asemenea, rolul de antioxidanți. Antioxidanții sunt importanți pentru toate organele și pentru sănătatea generală, deoarece împiedică radicalii liberi să distrugă celulele, dar joacă și un rol în reducerea daunelor cauzate de un mediu poluat. Fibrele din dovleac creează o senzație de sațietate, motiv pentru care este foarte potrivit și dacă încercăm să slăbim câteva kilograme. Cu toate acestea, ele sunt foarte importante și pentru reglarea nivelului de zahăr și colesterol din sânge, precum și pentru starea bună a microbiomului intestinal. Fibrele din dovleac sunt de așa natură încât este un aliment mai ușor pentru stomac și intestine decât alte alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea. Trebuie amintit și potasiul, care este foarte important pentru controlul tensiunii arteriale, pentru rezistența oaselor, pentru rinichi și inimă. Dovleacul are avantajul de a fi extrem de versatil în bucătărie. Cu miere și nuci, este un desert excelent. Pur și simplu gătit la aburi, poate înlocui gustarea de după-amiază și se poate face și o supă cremă sățioasă. Semințele de dovleac sunt și ele foarte benefice pentru organism, așa că nu le aruncați la gunoi după curățarea dovleacului. Ele sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, fier, magneziu și zinc. Sunt utile în special pentru problemele urologice și pentru prostată./pmirela/ddaniela
(www.segabg.com – 5 noiembrie)