Republica Moldova își continuă drumul spre Europa, anunță presa internațională după realegerea președintei Maia Sandu pentru cel de-al doilea mandat în fruntea țării. A fost un scrutin crucial împotriva unui adversar pro-rus, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, într-o cursă marcată de acuzații privind interferența Rusiei, fraude electorale și intimidare, amintește Euronews. Vorbind la Chișinău, Sandu a subilniat că prioritatea sa, în următorii ani, va fi să fie președinte pentru toți moldovenii, citează Unimedia. Rezultatul votului pare să risipească orice îndoială privind viitorul Moldovei, reducând riscul readucerii fostei republici sovietice pe orbita Rusiei, și confirmă alegerea făcută în favoarea aderării la Uniunea Europeană la referendumul de acum două săptămâni, subliniază Ansa. Moldova și-a reales președinta pro-occidentală într-un vot care a pus în ecuație Europa împotriva Rusiei, aceste alegeri fiind o nouă dovadă a provocărilor cu care se confruntă fostele state sovietice, menționează The Wall Street Journal. Diaspora Moldovei a înclinat balanța în favoarea democrației la scrutinul prezidențial, titrează Los Angeles Times, dar „dominanța lui Stoianoglo în unele zone ale țării” sugerează că partidul lui Sandu se confruntă cu o provocare grea la alegerile parlamentare cheie din vara viitoare, atenționează Reuters. „Este nevoie de un o forță deosebită pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat la aceste alegeri”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, felicitând-o pe Maia Sandu pentru victoria sa, citează The New York Times, iar CBS News adaugă că președintele american Joe Biden a spus că în Moldova democrația a învins, iar Rusia a eșuat. Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat că Germania rămâne ferm de partea Moldovei, scrie The Guardian. La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o pe Maia Sandu pentru realegerea sa, bucurându-se că democrația a triumfat asupra tuturor ingerințelor și tuturor manevrelor, notează Le Monde. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a bucurat de rezultatul din Moldova, declarând că numai securitatea adevărată și o Europă pașnică și unită pot garanta șansa tuturor de a înfrunta viitorul cu speranță, relatează La Stampa.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a ajuns luni la Kiev, ca parte a unei vizite neanunțate pentru a promite sprijin, înaintea alegerilor cruciale din SUA, având în vedere că rezultatul cursei prezidențiale americane ar putea avea un impact semnificativ asupra politicii SUA față de invazia rusă, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre a treia iarnă pe câmpul de luptă, informează Newsweek. Germania este al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, după SUA, iar Annalena Baerbock a promis că sprijinul Berlinului va rămâne ferm, citează revista Time. Șefa diplomației germane a anunțat alocarea a 200 de milioane de euro ca ajutor suplimentar pentru iarnă pentru Ucraina, adaugă Ukrainska Pravda.
Alegerile prezidențiale din Statele Unite țin cu sufletul la gură întreaga planetă. Este posibil ca o victorie a Kamalei Harris să nu provoace șocuri globale majore, cel puțin din punct de vedere economic, însă nu același lucru se poate spune despre o victorie a rivalului său, Donald Trump, analizează Euronews și adaugă că oricine va câștiga cursa prezidențială se pare că UE va suferi presiuni pentru a limita schimburile comerciale cu Beijingul. China este principalul partener comercial al UE pentru mărfuri, după Statele Unite, comerțul bilateral ajungând la 739 de miliarde de euro în 2023, detaliază Euronews. Referindu-se la alegerile prezidențiale din SUA, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a transmis un avertisment ambilor candidați la președinție, calificând-o drept „manipulată și fără experiență” pe Kamala Harris, în timp ce pe Trump l-a avertizat că ar putea deveni un nou John Fitzgerald Kennedy, care a fost asasinat, dacă va încearca să pună capăt războiului din Ucraina, notează 20Minutos. Medvedev a adăugat că, pentru Kremlin, alegerile nu vor schimba nimic, din moment ce pozițiile candidaților reflectă pe deplin consensul bipartizan american asupra necesității ca Rusia să fie învinsă, completează ziarul spaniol.
În estul insulei Java, Indonezia și Rusia au început luni primele exerciții navale comune, la care Rusia participă cu trei corvete, un tanc, un elicopter militar și un remorcher, informează Le Temps. Arhipelagul din Asia de Sud-Est a dus multă vreme o politică externă neutră, refuzând să ia o poziţie clară în războiul dintre Rusia și Ucraina sau să aleagă între China și Statele Unite, două mari puteri rivale, dar noul președinte, Prabowo Subianto, a cerut relații mai puternice cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale, explică Le Vif și precizează că ASEAN, Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, din care face parte Indonezia, a participat deja la exerciții militare comune cu Rusia în 2021. Jakarta are legături comerciale de miliarde de dolari cu Rusia, dar importurile sale de arme au stagnat în ultimii ani, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), în urma sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după invadarea Crimeii în 2014 și a Ucrainei în 2022. Cu toate acestea, Prabowo Subianto a menținut un contract potențial de 1,1 miliarde de dolari pentru avioane de luptă rusești, încheiat în 2018, în ciuda amenințării sancțiunilor americane. De asemenea, Jakarta a refuzat să dea înapoi când Occidentul a făcut presiuni asupra sa să interzică Rusia la summitul G20, pe care l-a găzduit în 2022, detaliază Le Vif. Indonezia încearcă acum să-și diversifice partenerii de exerciții militare, nemulțumind Washingtonul, care, din punct de vedere istoric, a fost partenerul predilect pentru asemenea activități, conchide Le Vif.
Cristina Zaharia, RADOR