Va fi nevoie de o nouă strategie europeană în legătură cu Ucraina, după victoria republicană din Statele Unite de marți noaptea, miercuri dimineața, a spus miercuri premierul ungar în discursul său rostit la reuniunea Consiliului Turcic de la Bișkek.
În discursul său, Viktor Orbán a explicat: o victorie republicană s-a născut în America, iar asta „pune pe masă întrebarea pentru noi, liderii europeni”, dacă Europa va putea menține singură sprijinul militar și financiar pentru Ucraina.
„Există îndoieli serioase în acest sens, de aceea va fi nevoie de o nouă strategie europeană”, a afirmat premierul, adăugând că primii pași în acest sens ar putea fi făcuți joi la Budapesta, la summitul liderilor europeni. Premierul a continuat spunând că în capitală sunt așteptați 47 de șefi de stat și de guvern, şi acesta va fi cel mai mare eveniment diplomatic din istoria Ungariei.
În opinia sa, cea mai dificilă chestiune de rezolvat va fi soarta împrumutului de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei, care a fost decis anterior de G7 şi finanțat în comun de Uniunea Europeană și Statele Unite.
Premierul a mai spus la întâlnire că anul trecut volumul schimburilor comerciale ale Ungariei cu țările turcice a depășit pentru prima dată cinci miliarde de dolari. El a adăugat că anul trecut peste 5.000 de studenți din țările Consiliului Turcic au aplicat pentru prima dată pentru bursa universitară din Ungaria.
Anul acesta, statele membre ale Consiliului Turcic au adus o contribuție mai mare decât oricând la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei: Ungaria a devenit prima țară căreia Turcia i-a furnizat gaze naturale, şi a sosit în ţară şi primul transport de gaze naturale din Azerbaidjan, a subliniat premierul, precizând că compania petrolieră ungară a început producția la zăcământul pe care îl operează în Kazahstan.
Viktor Orbán a mai declarat că a început şi plata celor 100 de milioane de dolari către Fondul de investiții Turcic. „Sperăm să salutăm investiția cât mai multor companii turcice în Ungaria și vom participa şi noi în număr tot mai mare la creșterea dumneavoastră economică”, a spus Viktor Orbán, care a adăugat: La ultimul summit a fost luată decizia de a înființa un institut de prevenire a secetei la centrul european al Organizației Statelor Turcice din Budapesta, unde experții vor lucra împreună pentru a identifica răspunsurile la provocările de mediu. Institutul a început implementarea primului său program major, al cărui scop este realizarea unei colaborări universitare ungară-kârgâz-uzbecă pentru împădurirea Văii Fergana din Asia Centrală.
Referitor la situația actuală din Europa, premierul a afirmat că în Uniunea Europeană predomină astăzi două dezbateri: una este despre războiul care durează de aproape o mie de zile, iar cealaltă despre adâncirea din ce în ce mai mult a competitivităţii europene. În ceea ce privește dezbaterea europeană privind războiul, în Uniunea Europeană există în continuare o majoritate masivă, pro-război, cu toate că, potrivit tuturor experților militari, strategia europeană a fost deja învinsă pe câmpul de luptă, a subliniat premierul, adăugând: Ungaria a preluat în luna iulie președinția Uniunii Europene, „și eu am lansat o misiune de pace, îi sunt recunoscător președintelui Erdogan pentru că m-a ajutat în efortul meu”. În urma acestei misiuni în Europa au început discuțiile despre modul în care strategia de război ar putea fi transformată într-o strategie de pace.
Viktor Orbán a mai informat participanții la întâlnire că în câteva zile va fi formată noua Comisie Europeană; au fost alegeri în iunie, iar dorinţa este ca până pe 1 decembrie noua comisie să fie formată.
„Cred că nu ne putem aștepta la nicio schimbare semnificativă în atitudinea Bruxelles-ului față de lumea turcică. Cred că trebuie să ne pregătim în continuare pentru o abordare rigidă, neprietenoasă. Însă, îi îndemn pe președinți să fie cât mai activi posibil în politica noastră cu privire la Bruxelles şi să mergem acolo cu toate problemele importante” a spus premierul, care a subliniat: Ungaria se angajează să reprezinte aceste chestiuni în dezbaterile politice și economice europene, iar Guvernul va sprijini toate inițiativele menite să intensifice cooperarea dintre lumea turcică și Europa. Viktor Orbán a spus despre competitivitatea Uniunii Europene că indicatorii de competitivitate ai economiilor europene se deteriorează serios, prin urmare președinția ungară a pregătit un pact de competitivitate, care va fi discutată joi, la Budapesta și, dacă va avea succes, va fi şi adoptat.
Acest pact de competitivitate dezvoltat de Guvernul ungar conține măsuri economice care ar da un impuls puternic dezvoltării economiei europene. „Sperăm că vom reuși”, a spus Viktor Orbán, care a amintit participanţilor că sunt așteptați la Budapesta în prima jumătate a anului viitor, la următorul summit informal./rganciu/csimion
MTI – 7 noiembrie