Revenirea politică a lui Donald Trump în Statele Unite a fost salutată de câțiva susținători din Europa, în ciuda avertismentelor că viitorul președinte american ar putea afecta securitatea, apărarea și interesele economice ale continentului european. În timp ce unii politicieni populiști au numit victoria fostului președinte american o victorie politică, experții au avertizat că victoria lui Trump nu este de natură să îi ajute pe termen lung.
Premierul ungar Viktor Orbán a fost primul lider european care l-a felicitat pe noul președinte al SUA și a salutat victoria ca fiind „o victorie foarte necesară pentru lume”, afirmând ulterior că aceasta va aduce o „schimbare de mentalități și idei”. Fostul comisar european Thierry Breton a declarat săptămâna aceasta pentru Euronews că Viktor Orbán ar fi într-adevăr, probabil, principalul contact al lui Donald Trump în Europa.
Péter Krekó, analist politic la Institutul Political Capital din Budapesta, spune că, în timp ce majoritatea îl văd pe Viktor Orbán ca pe un posibil portar în Europa pentru Donald Trump, este o „imagine contradictorie” pentru modul în care rezultatul va avea un impact real asupra țării. Péter Krekó spune că premierul ungar este „o figură din ce în ce mai importantă în ochii republicanilor americani, iar acest lucru este cu siguranță bun pentru el” și este ceva ce poate exploata. Dar dacă Trump impune tarife mai mari industriei auto germane, de exemplu, este un lucru care ar putea afecta şi economia maghiară.
Hendrik Vos, profesor de științe politice la Universitatea Ghent din Belgia, a declarat că cei care pretind că vor beneficia de pe urma unei administrații Trump împărtășesc opinii privind migrația și valorile tradiționale, dar au și un stil similar de participare la politică. „Ei sunt extrem de polarizatori, atacând cu ferocitate adversarii politici și făcând lucrurile cât mai dificile pentru opoziție. Ei încalcă regulile jocului politic democratic, iar pentru acest lucru, Orban și Salvini sunt reclamați în mod regulat în Europa”, a declarat Hendrik Vos. „Dacă Trump trebuie să aleagă între interesele americane și cele ale Ungariei sau Italiei, el le va prioritiza întotdeauna pe cele americane”, a declarat Hendrik Vos, spunând că Viktor Orbán și Matteo Salvini nu ar trebui să se aștepte la niciun favor.
Mai’a Cross, director al Centrului pentru afaceri internaționale și culturi mondiale de la Universitatea Northeastern din SUA, a declarat că alegerea lui Donald Trump va fi probabil foarte îngrijorătoare pentru Franța și Germania, „puteri-cheie în ceea ce privește securitatea și apărarea europeană”. Dar Cross a spus că, indiferent de situație, politicile lui Trump „vor fi dăunătoare pentru Europa în general”, de la potențiale tarife mai mari la importuri la o influență probabilă asupra stabilității în regiune.
O preocupare deosebită pentru lideri este viitorul sprijin al SUA pentru Ucraina și NATO, Trump încurajând Rusia să atace țările care nu cheltuiesc suficient pentru apărare. „Nu este vorba doar de faptul că unii lideri îl susțin în mod explicit pe Trump. Vor exista, de asemenea, țări înclinate să cumpere arme din Statele Unite sau să încheie acorduri bilaterale favorabile cu administrația Trump. Trump va încerca cu siguranță să pună statele membre ale UE unele împotriva altora. Prevenirea acestui lucru va fi o sarcină crucială pentru Comisia Europeană”, a spus Hendrik Vos.
Péter Krekó a spus că, deși victoria lui Trump poate „crește popularitatea dreptei populiste pe termen scurt, pe termen mediu și lung cred că este o întrebare reală cu privire la modul în care evoluează această relație cu Europa”./mbaciu/dsirbu
EURONEWS – 9 noiembrie