Reţeaua naţională de puncte de colectare automată a ambalajelor creşte de la o lună la alta, iar românii au dat spre reciclare, până acum peste 2,4 miliarde de ambalaje, cu o rată de reciclare de peste 82%, a anunţat, la începutul săptămânii, ministrul Mediului, Mircea Fechet.
O scădere a numărului de sticle aruncate pe jos se observă şi în Delta Dunării. Conducerea Administraţiei spune că situaţia se înregistrează atât pe fondul sistemului de garanţie-returnare, cât şi pe cel al creşterii amenzilor aplicate pentru aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele amenajate special. Operatorul unic de colectare afirmă la rândul său că şi companiile au conştientizat protecţia mediului şi, /ca efect, avem/ o deltă mai curată.
Reporter: Luisa Rosetti – Delta este mai curată în ultimii ani, spune Bogdan Bulete, guvernatorul rezervației.
Bogdan Bulete: Dacă acum 5 ani, 6 ani de zile, mergând, eu știu spre Mila 23, pe traseu unu, vedeam foarte multe PET-uri lăsate în apă sau erau aruncate în suf, în acest moment să știți că nu mai am aceeași senzație. Nu mai suntem sub o presiune, iar, în principiu, turiștii au înțeles că aceste PET-uri sau sticle să fie relocate spre coșurile de gunoi existente în interiorul localităților.
Reporter: Guvernatorul Deltei explică situația prin campaniile de ecologizare, sistemul de garanție-returnare, dar și prin cuantumul ridicat al amenzilor. Ionuț Tudorache, directorul operatorului de salubritate, menționează:
Ionuț Tudorache: Din Delta Dunării, în anul 2022 am colectat în total 3.420 de tone, la finalul anului 2023 avem o creștere de 42% a cantității de deșeuri de ambalaje.
Reporter: Amenda minimă pentru depozitarea în locuri neautorizate a deșeurilor în Deltă este de 5.000 lei./cpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 noiembrie