Premierul Viktor Orbán a pledat marți, la Baku, la conferința anuală a ONU privind schimbările climatice (COP29), pentru o politică climatică bazată pe bun simț și nu pe ideologii sau panică. Politica noastră în domeniul climei trebuie să fie condusă de o analiză atentă și de bunul simț, nu de ideologie, alarmă excesivă sau panică, a spus premierul ungar, care a vorbit la conferinţa desfășurată la Azerbaidjan, care reuneşte peste 40 de șefi de stat și de guvern.
Viktor Orbán a mulțumit preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, pentru găzduirea summitului climatic. Azerbaidjanul este un partener cheie al Europei în atingerea obiectivelor noastre de politică climatică, astfel, este un loc ideal pentru a organiza conferința de astăzi, a subliniat premierul, care a amintit că săptămâna trecută, Budapesta a găzduit summitul Comunităţii Politice Europene, precum şi summitul Consiliul European, astfel că aproape 50 de şefi de stat şi de guvern s-au adunat în capitala Ungariei.
Viktor Orbán a amintit, totodată, că la summitul informal al UE de săptămâna trecută de la Budapesta, liderii europeni au adoptat o nouă declarație privind competitivitatea, care va modela și abordarea UE față de schimbările climatice. „Misiunea noastră este să facem Europa mai competitivă și cu această viziune abordăm protecția climei. Suntem mândri de faptul că Ungaria a fost una dintre puținele țări din lume în ultimii ani care a reuşit să îşi îmbunătățească performanța economică în paralel cu reducerea emisiilor„, a afirmat premierul, subliniind: „În acest proces nu ne putem sacrifica industria sau agricultura; trebuie să continuăm tranziția ecologică, în timp ce folosim în continuare gaze naturale, petrol și energie nucleară. Prețul schimbărilor climatice nu poate fi plătit de fermieri, care formează coloana vertebrală a economiei și societății noastre. Nu pot impune poveri nerealiste sau reguli complicate fermierilor și companiilor, cărora mai degrabă ar trebui să li se acorde sprijin practic„. Tranziția ecologică și lupta împotriva schimbărilor climatice nu ar trebui implementate împotriva comunității de afaceri, ci în cooperare cu acestea. Sunt necesare garanții financiare clare și investiții majore, iar companiile mari trebuie să aducă o contribuție echitabilă la protecția climei, a precizat premierul ungar. Referitor la Ungaria, el a spus: „Adoptăm o atitudine în aşa fel încât să fim un jucător important în dezvoltarea vehiculelor electrice și a stocării energiei electrice. Continuăm să investim în industria noastră nucleară deja puternică, crescându-i cota din necesarul nostru total de energie electrică la 70%„. Din punct de vedere geografic, Ungaria joacă un rol cheie în tranzitul energetic între Est și Vest. Ungaria se remarcă cu cele mai mici costuri cu utilitățile casnice din Europa, în timp ce a realizat una dintre cele mai mari expansiuni de energie verde din ultimii ani. Ungaria joacă un rol de lider în domeniul protecției durabile a climei din punct de vedere economic și ocupă locul patru în rândul țărilor UE în ceea ce privește reducerea emisiilor de dioxid de carbon per unitate de energie produsă, a menționat premierul. Referitor la viitor, premierul ungar a afirmat: „Ne-am stabilit obiective și mai ambițioase pentru 2030. De exemplu, ne propunem o reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi nu cu 40%. Printr-un efort comun putem echilibra ambiția și pragmatismul, făcând din Europa un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice, în compromis cu bunăstarea industriei și agriculturii noastre„, a spus Viktor Orbán în încheierea discursului său./rganciu/dsirbu
MTI – 13 noiembrie