BAKU – România se așteaptă să valorifice 10.000 de megawați în proiecte de energie solară și eoliană în următorii trei-cinci ani, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul celei de-a 9-a Reuniuni ministeriale, o reuniune a comitetului de coordonare în urma Acordului de parteneriat strategic privind dezvoltarea și transferul de energie verde între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, transmite Trend.
„România a încheiat un acord pentru construirea a două noi reactoare mari în Marea Neagră, fiecare cu o capacitate de 1.400 de megawați. Mai mult, a fost elaborată legislația pentru energia eoliană offshore din Marea Neagră. Banca Mondială estimează potențialul regiunii la 75 gigawați; totuși, în mod realist, doar 3 până la 7 gigawați pot fi realizați până în 2032. Este crucial să recunoaștem că rețeaua noastră existentă în sud-estul României funcționează la capacitate maximă. În consecință, în absența acestui proiect, nu vom putea transmite energia generată de noile reactoare, împreună cu viitoarele instalații offshore și onshore”, a spus el.
Potrivit ministrului, în următorii trei-cinci ani, România este pregătită să acționeze și își propune să încheie proiecte pentru a valorifica 10.000 de megawați de energie solară și eoliană.
„Toate acestea pun o presiune suplimentară asupra rețelei în ceea ce privește echilibrarea. Conexiunea HPDC devine un instrument util pentru dispeceri, ajutând la echilibrarea rețelei nu numai pentru noi, ci și pentru Ungaria, Georgia și Azerbaidjan. Prin urmare, susținem cu tărie acest proiect și suntem dornici să mergem mai departe”, a adăugat el.
De remarcat, cea de-a 29-a sesiune a Conferinței părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP29), care se va desfășura până pe 22 noiembrie, s-a deschis pe Stadionul Olimpic din Baku. Evenimentul este cel mai mare organizat de Azerbaidjan până în prezent și este prima dată când regiunea găzduiește evenimentul în Azerbaidjan.
Principala așteptare de la COP29 este de a se conveni asupra unui nou obiectiv cantitativ colectiv (NCQG) echitabil și ambițios privind finanțarea climatică.
TREND (Azerbaidjan), 12 noiembrie 2024 – autor: Kamran Gasimov
Traducerea: Cristina Zaharia/RADOR RADIO ROMANIA