Donald Trump s-a referit la Viktor Orbán de peste 100 de ori (Centrul pentru Drepturi Fundamentale)

Dintre liderii europeni, Donald Trump s-a referit cel mai mult la Viktor Orbán, în total de 109 ori în anul anterior alegerilor prezidențiale din SUA, potrivit analizei de conținut a Centrului pentru Drepturi Fundamentale, cu sediul la Budapesta, care a fost transmisă miercuri Agenţiei de Presă MTI.
Președintele ales al Statelor Unite l-a menționat pe premierul ungar în medie o dată la trei zile în perioada examinată și întotdeauna într-un context favorabil, mult mai des decât pe președintele francez, Emmanuel Macron, sau președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
În ultimul an al perioadei de campanie, președintele Statelor Unite, care revine la Casa Albă, a vorbit de mai multe ori despre Viktor Orbán decât despre liderii marilor state naționale ale Uniunii Europene.
„Donald Trump l-a tratat pe Viktor Orbán ca pe o persoană specială, iar victoria incontestabilă a președintelui republican, pe lângă aprecierea relațiilor ungaro-americane, indică și faptul că rolul Ungariei în spațiul global s-a consolidat într-o măsură fără precedent”, scrie Centrul pentru Drepturi Fundamentale în analiza sa.
Dintre politicienii analizaţi de centru, liderul cel mai des menționat a fost Viktor Orbán, el fiind singurul care a fost inclus în categoria „foarte des citat” cu 109 mențiuni. Ceea ce înseamnă că, în medie, el a fost menționat de Donald Trump în fiecare a treia zi și de fiecare dată ca exemplu pozitiv. Printre cele mai frecvente calităţi folosite de Donald Trump la adresa premierului ungar sunt: „puternic”, „inteligent”, „desăvârşit”, adică „toate atributele care sunt legate de tipul ideal de lider competent”.
Premierul ungar este urmat pe podiumul virtual al listei de referință de Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski cu câte 30 de mențiuni în grupul „cel mai citat”. Șeful statului francez a servit și el de mai multe ori drept exemplu pozitiv, și în cazul lui, imaginea unui om de stat puternic reiese din declarațiile lui Trump, se mai arată în analiză, care menţionează: Președintele ucrainean a apărut ceva mai puțin într-o lumină pozitivă, el fiind caracterizat mai mult ca un bun negociator, iar Trump l-a descris ca pe un aliat de încredere al industriei militare americane. Liderul republican, care tratează încheierea războiului ca pe un scop important în raport cu Zelenski, şi-a exprimat în mai multe rânduri dezaprobarea în legătură cu resursele importante americane cheltuite pentru înarmarea Ucrainei.
Potrivit analizei, Giorgia Meloni este singura din categoria „mai degrabă necitată”, totuși, premierul italian a apărut într-un context pozitiv, Trump s-a referit la ea ca fiind un lider foarte respectat.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și cancelarul german, Olaf Scholz,, au fost catalogați drept lideri „deloc amintiţi”, rolul și personalitatea lor în discursurile președintelui au fost neglijabile.
În baza datelor luate în considerare, Centrul pentru Drepturi Fundamentale a ajuns la concluzia că pe „harta de referință” a lui Donald Trump, în Europa, Viktor Orbán reprezintă „punctul de pornire”, dar și Emmanuel Macron este prezent ca exemplu pozitiv. În cazul lui Zelenski, se poate vorbi de un parteneriat de afaceri și este clar că noul președinte al Statelor Unite dorește să pună capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil. În ceea ce privește pe Olaf Scholz și Ursula von der Leyen, cifrele dezvăluie totala lor imponderabilitate.
Potrivit centrului, nu poate fi numită o coincidență faptul că în timpul pregătirilor electorale Trump s-a întâlnit personal de două ori cu Viktor Orbán – în martie anul acesta și apoi în iulie – care i-a fost alături chiar înainte de alegerile sale anterioare. Această relație este cu siguranță un avantaj pentru Ungaria, pe lângă faptul că efortul lui Donald Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina este în sine un pas înainte semnificativ pentru Ungaria. Noul președinte american s-a referit cel mai adesea la Viktor Orbán tocmai în legătură cu războiul ca la un aliat important, pe care îl vede drept un jucător cheie în crearea păcii , ba mai mult, el însuși a depus eforturi pentru ca acest obiectiv să fie atins. Majoritatea liderilor europeni vor coopera cu președintele ales, dar fără tragere de inimă, potrivit analizei, care a adăugat că mulți dintre ei erau apropiați de administrația democrată.
Centrul pentru Drepturi Fundamentale a menţionat, totodată, şi faptul că mai multe persoane – precum Ursula von der Leyen – „căută cu disperare” relaţia cu staff-ul lui Trump, deoarece și-au pierdut, în esență, punctul de orientare ca urmare a întorsăturii politice în curs din Statele Unite./rganciu/gpodea

(MTI – 14 noiembrie)