Asia Centrală este una dintre regiunile cu cea mai rapidă dezvoltare și una dintre cele mai competitive regiuni din lume, iar Kazahstanul este cea mai puternică țară din această regiune, a subliniat miercuri, la Budapesta, premierul Viktor Orbán, la o conferinţă de presă susţinută după întrevederea sa cu președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev.
Premierul ungar a amintit că ultima dată când un președinte kazah a vizitat Ungaria a fost acum 17 ani. „Şi acest aspect subliniază în sine importanța vizitei lui Kassym-Jomart Tokayev, care reprezintă o țară uriașă dintr-una dintre cele mai promițătoare regiuni”, a spus Viktor Orbán, care a subliniat: această regiune, inclusiv Kazahstanul, va fi una dintre regiunile cheie și țările cheie ale dezvoltării economice mondiale din următorii 15-20 de ani.
Viktor Orbán a amintit şi de faptul că s-a întâlnit de mai multe ori cu Kassym-Jomart Tokayev. În timpul ultimei sale vizite în Kazahstan, de exemplu, gazdele au numit o stradă după poetul Sándor Petőfi, care a fost primită de opinia publică ungară drept un puternic gest de prietenie.
Viktor Orbán a amintit şi de faptul că strămoșii maghiarilor au pornit în drum spre vest tocmai din împrejurimilor Kazahstanului de astăzi. Aşadar, actuala vizită nu este doar despre afaceri, viitor și dezvoltare, ci și despre prietenie, fraternitate și trecutul comun, care va avea o mare importanță în următoarele decenii, a afirmat premierul ungar.
Dezvoltarea comerțului, construcția de noi surse de energie și rute internaționale de transport: acestea sunt marile subiecte care vor domina următoarele două-trei decenii și în care kazahii și ungurii au interese comune, a subliniat premierul, care a adăugat: Nu suntem nemulțumiți de ritmul de dezvoltare din ultimii ani, deoarece volumul schimburilor comerciale bilaterale ungaro-kazahe s-a dublat în zece ani.
Orbán a mai spus că împreună cu partenerul său kazah au apreciat că „perspectiva și potențialul în această relație este mult mai mare”, prin urmare, au convenit să facă un salt de amploare în relațiile economice dintre cele două ţări.
Premierul ungar a relatat şi despre faptul că au convenit asupra aprofundării cooperării între companiile ungare și kazahe în domeniile producției farmaceutice, industriei alimentare, agriculturii și gospodăririi apei, scopul fiind stabilirea unei legături aeriene între cele două capitale și, precum şi asupra înfiinţării unui fond de investiții ungaro-kazah.
În opinia premierului, Europa nu se poate lipsi de importurile de energie, iar regiunea Asiei Centrale, inclusiv Kazahstanul, joacă un rol cheie în acest sens, motiv pentru care Kazahstanul este un partener strategic în viitorul Ungariei și al securității energetice a Europei.
Grupul ungar Mol este prezent în Kazahstan de aproape două decenii, funcţionază acolo cu succes, iar în urma negocierilor de miercuri, există posibilitatea de a-și spori prezența. Kazahstanul se va lansa în curând în primul său program nuclear, motiv pentru care Ungaria a inițiat o cooperare de specialitate și de afaceri între reprezentanții industriei nucleare, a menționat premierul ungar, care a amintit şi de faptul că Ungaria asigură 250 de burse de stat pentru studenții kazahi în fiecare an, spunând că ei nu doar acumulează cunoștințe importante, dar reprezintă și un fel de „punte de aur” între cele două țări în ceea ce privește generația viitoare.
Viktor Orbán s-a referit şi la faptul că Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar în această perioadă a făcut totul pentru a accelera cooperarea Kazahstanului cu Uniunea Europeană: A avut loc o reuniune a Consiliului de Cooperare Uniunea Europeană-Kazahstan, iar scopul lor comun este de a ajunge la un acord de facilitare a vizelor între Uniunea Europeană și Kazahstan, care să înlesnească în mod semnificativ călătoria cetăţenilor kazahi în Europa, precum şi dezvoltarea relaţiilor economice şi personale dintre Ungaria şi Kazahstan.
Viktor Orbán și Kassym-Jomart Tokayev au adoptat o declarație comună cu ocazia celei de-a zecea aniversări de la stabilirea parteneriatului strategic între cele două state, iar înaintea declarației de presă, reprezentanții celor două țări au făcut schimb de documente ale acordurile ungaro-kazahe, încheiate miercuri./rganciu/denisse
(MTI – 21 noiembrie)