București, 21 noiembrie 2024. Universitatea din București (UB) este, conform ediției I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima universitate din România în ceea ce privește cercetarea științifică interdisciplinară. La nivel internațional, topul realizat de Times Higher Education, în parteneriat cu Schmidt Science Fellows, poziționează Universitatea din București în intervalul 301 – 350.
Clasamentul Interdisciplinary Science Rankings 2025 a analizat performanțele în ceea ce privește cercetarea științifică interdisciplinară a 749 de universități din 92 de țări. Metodologia clasamentului are la bază trei indicatori, pornind de la etapele de implementare a proiectelor de cercetare, Inputs (Contribuții), Process (Proces) și Outputs (Rezultate).
Cu o pondere de 65%, Rezultatele (Outputs) vizează reputația cercetătorilor (25%), calitatea cercetării științifice interdisciplinare (20%), numărul publicațiilor de cercetare științifică interdisciplinară (10%), proporția publicațiilor de cercetare științifică interdisciplinară din totalul publicațiilor (5%) și utilitatea cercetării pentru societate (5%).
Contribuțiile (Inputs) cuantifică 19% din totalul punctajului obținut de universitățile incluse în clasamentul Interdisciplinary Science Rankings 2025 și urmăresc modul în sunt finanțate de industrie (8%) sau autofinanțate (11%) cercetările științifice interdisciplinare din totalul sumelor alocate cercetărilor.
Nu în ultimul rând, Procesul (Process), cu o pondere de 16% în calcularea rezultatului final, urmărește modul în care universitățile implementează măsuri pentru a crește cercetarea interdisciplinară (4%), oferă facilități (4%) și sprijin administrativ (4%) echipelor de cercetare interdisciplinare și au un sistem de promovare care recunoaște cercetarea interdisciplinară (4%).
Rezultatele complete ale clasamentului sunt disponibile aici, iar metodologia care a stat la baza ierarhizării universităților în ceea ce privește cercetarea științifică interdisciplinară poate fi consultată aici.
Universitatea din București a împlinit anul acesta 160 de ani de la înființarea prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.
Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.
Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.