„Tată, iartă-i pentru că au păcătuit…”.
Vizitatorii celei mai vechi biserici din Lucerna, Elveția, ar putea avea o surpriză atunci când vor fi întâmpinați în confesionar de holograma alimentată de inteligență artificială a lui Isus Hristos.
Capela Sf. Petru din Lucerna a colaborat cu Immersive Realities Research Lab al universității HSLU din oraș pentru a crea această instalație de artă experimentală, care își propune să ridice întrebări cu privire la oportunitățile și riscurile asociate cu utilizarea inteligenței artificiale în activitatea pastorală.
Oamenii pot interacționa cu o reprezentare hologramatică a lui Isus care se le spune utilizatorilor „Pacea fie cu tine, frate” (indiferent de sexul persoanei) și îi încurajează să discute despre „orice îți tulbură inima astăzi”.
Nu sunt sigur ce s-ar întâmpla dacă răspunsul ar fi „În primul rând, faptul că ești o hologramă!”
Instalația se intitulează „Deus in Machina” și a fost concepută de Philipp Haslbauer și Aljosa Smolic de la Centrul de Realități Imersive din Hochschule Luzern, împreună cu Marco Schmid, teolog al parohiei.
„Titlul instalației – ‘Deus in Machina’ – sugerează atotștiința și înțelepciunea divine şi este în mod deliberat provocator”, a spus Marco Schmid de la Capela Sf. Petru.
„Persoanele curioase şi mai puţin apropiate de Biserică sunt mai înclinate să manifeste un interes deosebit în schimbul de idei cu AI Isus”, a adăugat el.
Programul îi încurajează pe oameni să „gândească critic la limitele tehnologiei în contextul religiei”, precizează echipa, care a insistat că plasarea instalației într-un confesionar a fost o decizie practică menită să încurajeze „momentele de intimitate” cu holograma.
Trebuie precizat însă că, discuţiile cu AI Isus, care poate vorbi 100 de limbi diferite, nu sunt considerate adevărate spovedanii,
Schmid a declarat pentru Swissinfo că programul AI a fost realizat folosind Sfânta Scriptură și texte teologice de pe internet, lăsând deschisă posibilitatea ca acesta să ofere interpretări biblice sau sfaturi spirituale care intră în conflict cu învățătura Bisericii. Cu toate acestea, el a afirmat că „în toate testele anterioare, răspunsurile hologramei au fost în concordanță cu viziunea teologică a Bisericii Sfântul Petru”.
Având în vedere că sistemele AI urmează algoritmi concepuți de terți, este interesant de luat în considerare problema luării deciziilor lor, la fel ca și sfaturile etice pe care le oferă.
Biserica este conștientă de acest lucru și această experienţă va culmina cu o prezentare și o discuție pe baza constatărilor proiectului, care va avea loc pe 27 noiembrie.
Desigur că experinetul a provocat multe reacţii în mediul virtual, multe persoane considerând întreaga inițiativă ridicolă, sau extrem de ofensivă.
„Dacă observi că am plecat câteva zile și apoi auzi despre un incendiu într-o biserică din Elveția, cu siguranță nu am avut nimic de-a face cu asta”, a glumit un utilizator.
În timp ce altul a întrebat : „Nu sunt foarte religios, însă acest lucru nu este teribil de contrar învățăturilor?”
Atunci, este vorba despre „Tată, iartă-i pentru că nu ştiu ce fac?”
— Sau știu ce fac? (www.euronews.it- 23 noiembrie)
Articol de David Mouriquand
Traducerea: Cătăina Păunel/cpaunel
RADOR RADIO ROMÂNIA (23 noiembrie)