Atât Ungaria, cât și Malta se opun ferm împărţirii din nou a lumii în sfere de influenţe (Péter Szijjártó)

Atât Ungaria, cât și Malta se opun ferm împărţirii din nou a lumii în sfere de influenţe şi există un acord asupra importanței, de exemplu, a acțiunii împotriva migrației ilegale și a îmbunătățirii competitivității europene, a declarat luni, la Budapesta, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, la o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său maltez, şeful diplomaţiei ungare l-a felicitat mai întâi pe Ian Borg pentru numirea sa în funcția de viceprim-ministru și i-a mulțumit pentru prima sa vizită oficială.
Ministrul ungar a subliniat că în contextul provocărilor extraordinare de securitate și economice actuale, dialogul și consultarea continuă sunt de o importanță majoră, motiv pentru care identificarea punctelor comune a fost şi acum în centrul atenției și a fost posibilă găsirea acestora, în principal prin faptul că ambele ţări se opun proceselor care duc la împărţirea din nou a lumii în sfere de influenţe.
„Noi, ungurii, ne opunem acestui fapt pe baza propriei noastre experiențe, pentru că Ungaria a avut cea mai bună oportunitate de dezvoltare și creștere economică până acum, când Estul și Vestul au putut să coopereze într-un mod civilizat”, a declarat Szijjártó, care a adăugat: Dat diind faptul că ambele țări sunt printre cele mai deschise economii din lume, iar ambele țări se află în centru între Est și Vest, Malta între Nord și Sud, este în interesul ambelor ţări ca următorii ani și decenii să nu fie despre împărţirea sferelor de influenţe, ci despre conexiuni. Funcționarea netulburată și liberă a economiei mondiale și a comerțului mondial este în mod clar în interesul țării noastre.
Péter Szijjártó a mai afirmat: „Creșterea economică necesită calm, stabilitate și predictibilitate, iar acestea există doar în pace. Războiul creează un mediu dificil și practic face imposibilă funcționarea economică stabilă și creșterea economică. De aceea, este de mare importanță ca astăzi s-au întâlnit miniștrii de externe ai două țări care nu furnizează arme pentru războiul care are loc în proximitatea noastră”.
Ministrul ungar de externe a salutat faptul că Malta a oferit sprijin continuu în timpul președinției ungare rotative a UE din acest an și faptul că există un acord între cele două țări cu privire la chestiuni importante.
„Amândoi considerăm că este important să luăm măsuri decisive și eficiente împotriva migrației ilegale. Amândoi considerăm importantă îmbunătățirea competitivității europene, extinderea Uniunii Europene în direcția Balcanilor de Vest și considerăm importantă, de asemenea, funcționarea eficientă și impecabilă a zonei Schengen”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, care a menţionat: Nu numai Ungaria, dar și Malta joacă în prezent un rol internațional important, deoarece asigură preşedinţia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care funcționează ca ultimă platformă regională rămasă pentru dialogul Est-Vest.
„Prin urmare, în cazul OSCE și în cazul dialogului și cooperării Est-Vest, în general, cel mai important obiectiv este acela de a se asigura că aceasta continuă să existe în viitor și nu de a lăsa loc acelor eforturi care doresc să ucidă dialogul Est-Vest, cooperarea Est-Vest” a spus Péter Szijjártó, care s-a referit şi la cooperarea bilaterală în domeniul turismului, meţionând că numărul cetăţenilor ungare care au vizitat în acest an Malta a crescut cu 40 la sută, în timp ce, în Ungaria au venit cu 50 la sută mai mulți maltezi decât anul trecut./rganciu/denisse

(MTI – 26 noiembrie)