Potrivit rezultatelor aproape finale, independentul Călin Georgescu, pe care sondajele l-au plasat la mai puțin de 10% din intențiile de vot, a obținut peste 22,5% din voturi, față de 19,5% pentru rivalul său.
Surpriza este totală în România. Potrivit rezultatelor care acoperă 98,66% din buletinele de vot numărate, candidatul independent Călin Georgescu îl devansează pe premierul pro-european Marcel Ciolacu în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 24 noiembrie.
Candidatul pro-rus, pe care sondajele îl plasau la sub 10% intenții de vot, a obținut 22,59% din voturi, față de 19,55% pentru rivalul său. Când urnele s-au închis la începutul serii, exit-poll-urile l-au dat totuși pe șeful guvernului social-democrat în frunte înaintea Elenei Lasconi, primarul de centru-dreapta al unui mic oraș din România.
„Scorurile sunt foarte apropiate, nu este încă timpul să sărbătorim”, a avertizat acest fost jurnalist în vârstă de 52 de ani, convertit la politică, creditat în cele din urmă cu 18,84% din voturi. De asemenea, făcând apel la prudență, domnul Ciolacu, în vârstă de 56 de ani, le-a mulțumit alegătorilor săi, în timp ce a cerut să aștepte numărătoarea completă pentru a ști cine se va confrunta pe 8 decembrie.
Ascensiunea domnului Georgescu, 62 de ani, precum și cea a lui George Simion (Alianța pentru Unitatea Românilor), al patrulea cu 13,94% din voturi, reprezintă o răsturnare pentru această țară de 19 milioane de locuitori care a rezistat până aici posturilor naționaliste, distanțandu-se de Ungaria sau Slovacia. Președintele Republicii ocupă o funcție esențial ceremonială, dar exercită un important magisteriu moral.
„În această seară, poporul român a strigat după pace. Și a strigat foarte tare, extrem de tare”, a reacționat domnul Georgescu, care își datorează scorul unei campanii TikTok care a devenit virală, concentrată pe necesitatea opririi ajutorului Ucrainei. Acest candidat fără partid a candidat la alegeri ca independent.
Domnul Simion, pe care unele sondaje înainte de primul tur îl plasaseră în cursa pentru turul doi, l-a felicitat deja pe domnul Georgescu, bucurându-se că un „suveranist” se regăsește în turul doi. Acest mare fan al lui Donald Trump, în vârstă de 38 de ani, a promis deja „încă două bătălii”, în cadrul alegerilor legislative de la 1 decembrie și o săptămână mai târziu pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.
Aşadar, după zece ani de putere a lui Klaus Iohannis, un fervent susținător al Kievului care a devenit foarte nepopular în special datorită călătoriilor sale costisitoare în străinătate finanțate din bani publici, românii și-au pus ochii pe candidații anti-sistem, pe un fundal de ascensiune al mişcărilor ultraconservatoare din Europa.
România, care împarte o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina și este mărginită de Marea Neagră, joacă un rol strategic „vital”, amintește într-un studiu think tank-ul New Strategy Center, atât pentru NATO, găzduindu-i peste 5.000 de militari, cât şi pentru tranzitul cerealelor ucrainene.
Social-democrații, moștenitori ai fostului partid comunist care a structurat viața politică a țării de mai bine de trei decenii, guvernează în prezent în coaliție cu liberalii PNL.
Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA
LE MONDE (Franţa), 25 noiembrie 2024