Desfășurat duminică, primul tur al alegerilor prezidențiale din România a atras atenția presei internaționale și, după cum era de așteptat, rezultatele anunțate luni au constituit o surpriză care nu a trecut neobservată.
Ziarul britanic The Guardian, titra: „Șoc, având în vedere că un candidat în favoarea Rusiei câștigă prima rundă a alegerilor din România”. La rândul său, cotidianul american The New York Times titra și el: „Un ultranaționalist a cîștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România”. Același ziar menționa că, „după ce aproape toate voturile au fost numărate, rezultatele îi desemnau învingător pe Călin Georgescu, un obscur candidat fără partid, considerat în general drept un vajnic extremist”. „Prorus, complotist, egologist… Cine este Călin Georgescu, candidatul ajuns în fruntea alegerilor prezidențiale din România”, titrează și ziarul francez Le Figaro. Ziarul subliniază și el că „Georgescu este un candidat prorus, care și-a distilat declarațiile împotriva NATO și a Statelor Unite prin TikTok, un portal de socializare chinez”. „Prezidențiale-șoc în România”, este titlul unui articol din ziarul italian Corriere della Sera, care subliniază: „A învins un suveranist rusofil”, după care îl citează pe învingător, care ar fi spus: “ Rezultatul? O surprinzătoare trezire a poporului”. În Rusia, ziarul Pravda este ironic, titrând: „Două senzații în urma alegerilor din România: prima – politicianul antiucrainean Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. A doua senzație este aceea că Ciolacu nu a ajuns în turul al doilea”. Tot din Rusia, ziarul moscovit Kommersant amintește că „Georgescu l-a lăudat pe președintele rus, Vladimir Putin, el afirmând că”, cităm, „cunoaște foarte bine aspectele diplomatice, le stăpânește și este înconjurat de foarte buni profesioniști”. După care, același Kommersant notează: „Nu este de mirare că, pe un asemenea fond, în România au existat unii care au sugerat o anume amprentă rusească”.
Iar dacă România s-a arătat surprinsă de rezultatul alegerilor prezidențiale, nici scena politică din Franța nu se arată mai liniștită. Ziarul britanic The Times titrează: „Le Pen amenință să răstoarne guvernul”. Iar, din Franța, Le Monde afirmă că, „în opinia lui Marine Le Pen, premierul Michel Barnier rămâne tare pe poziție or, partidul ei, Adunarea Națională, este gata să introducă moțiunea de cenzură”.
În sfârșit, într-un mod oarecum neașteptat, niște vești bune par să vină din Orientul Mijlociu. Cotidianul israelian Ha’aretz titrează: „Cabinetul israelian urmează ca, astăzi (marți, 26 noiembrie), să discute în principiu un armistițiu în Liban”. Dar un articol din ziarul israelian The Jerusalem Post are un titlu ceva mai nuanțat: „Statele Unite cred că Israelul și Libanul au convenit termenii unui armistițiu între Hezbollah și Israel”. Din Bruxelles însă, ziarul La libre Belgique îl citează pe ministrul israelian al securității naaționale, care conchide: „Asta ar fi o mare greșeală”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR