Cea de-a doua zi a forumului organizației South East Europe Media (SEEMO) a pus accentul pe dezinformare, mai ales în timpul campaniilor electorale. Ziua a început cu panelul „Între control și libertate: rolul mass-media în alegeri desfășurate în sisteme politice diferite”. Alexandru Giboi, secretar general al Alianței Europene a Agențiilor de Presă ( EANA), a vorbit despre surprizele din primul tur al alegerilor prezidențiale din România și a identificat un patern comun de dezinformare în campaniile din România și Republica Moldova. Ambele candidate femei au fost catalogate, printre altele, drept „isterice”, „alcoolice”, cu o viata de familie disfunctionala. Orest Dabija, membru al Consiliului Audiovizual de la Chișinău, a punctat rolul dezinformării în campania electorala prezidențială din Republica Moldova, în media clasică și în mediul online. Barcin Yinac, jurnalist la T24 Istanbul, a remarcat tradiția votului în Turcia și rolul esențial al voluntarilor.
În panelul al doilea, „Strategia mass-media în era dezinformarii: rolul comunicării publice”, Daniel Höltgen, director de comunicare, purtător de cuvânt al Secretariatului General si secretar general adjunct al Consiliului Europei, a prezentat câteva exemple de fake news care au afectat activitatea Consiliului, dar și comunicarea privind Ucraina. Zrinka Vrabec-Mojzes, editor la Radioul național croat, a vorbit despre cazul țării sale, unde susținători ai Rusiei au ocupat funcții cheie în administrația de top și exercită presiuni enorme asupra media. În acest context, s-a subliniat rolul important al jurnaliștilor fact-checkeri, deocamdată puțini raportat la amploarea fenomenului de dezinformare.
După-amiaza s-a deschis cu atelierul „Provocările privind mediul prezentate de media sunt relevante în alegeri?”. Adrian Mogoș, jurnalist roman de investigație, a afirmat că la București politicienii nu se ocupă prea mult de problemele mediului, cu câteva excepții notabile, cum ar fi Roșia Montana. Din acest motiv, România a fost supusa procedurii de infrigement. Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova, a vorbit despre ploile acide care s-au înmulțit în ultimii doi ani, despre riscurile pe care le aduce Centrală nucleara din Zaporojie și despre faptul că în Moldova instrumentele de măsurare a radiațiilor lipsesc. Totodată, țara nu are capacitatea de a detecta și anihila dronele care ajung accidental din Rusia, în contextul războiului ruso-ucrainean. Pe de altă parte, în Republica Moldova s-au refugiat păsări și animale din Ucraina (de exemplu lebede și lupi), sunt rapoarte ale experților, dar autoritățile nu au recunoscut această realitate.
Ultimul panel, „Sa exploram rolul mass-media în alegeri” a prezentat exemple din Bosnia, Kosovo și Bulgaria.
Forumul SEEMO, ediția a XVIII-a, a avut ca temă principală „Media și alegerile – provocări profesionale și politice”, s-a desfășurat în perioada 27-28 noiembrie 2024 la Hotel Voco din capitala muntenegreană și a reunit jurnaliști din sudul și estul Europei. Evenimentul a fost susținut de CEI (Inițiativa Central Europeană), EBU, Agenția de presă DPA, Fundația Konrad Adenauer, Internațional Institute Internațional Media Center.
(Carmen Ionescu)