„În 2023, nu au fost niciodată atât de puțini oameni care să contracteze HIV de la sfârșitul anilor 1980”, a rezumat marți UNAIDS, responsabil de această boală în cadrul Națiunilor Unite, în raportul său anual. Chiar dacă acest declin este încă considerat mult prea lent, potrivit agenției.
Între un milion și 1,7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în 2023. Acesta este virusul care, în ultima etapă de infectare, provoacă SIDA, atunci când viața pacientului este amenințată de multiple boli oportuniste împotriva cărora organismul său nu mai știe să se apere.
Decesele cauzate de SIDA – puțin peste 600.000 conform estimărilor agenției – sunt, de asemenea, la cel mai scăzut nivel de la apogeul lor, în urmă cu aproximativ douăzeci de ani. În ciuda acestei tendințe favorabile, agenția, care practic și-a propus ca obiectiv eradicarea epidemiei până în 2030, consideră că acest progres este mult prea lent. În întreaga lume, aproximativ zece milioane de pacienți infectați nu beneficiază de tratament antiretroviral, o terapie a cărei administrare le-a permis nenumăraților oameni să trăiască cu boala.
Și, deşi sosirea mai recentă a tratamentelor preventive – cunoscute sub numele de PrEP – a accelerat și mai mult progresul împotriva bolii, desfășurarea lor „rămâne foarte lentă” acolo unde infecțiile progresează cel mai repede, regretă agenția. „Doar 15% dintre persoanele care aveau nevoie de acest tratament au primit PrEP în 2023”, estimează UNAIDS, subliniind în special faptul că legislația anti-LGBT, cum ar fi cea din Uganda, descurajează persoanele cu risc să solicite aceste tratamente.
(www.20minutes.fr – 26 noiembrie)/rcostea
RADOR RADIO ROMÂNIA (27 noiembrie)