Sectorul energetic românesc este capabil să facă faţă, deşi producţia a fost mai redusă în anul acesta

Sectorul energetic românesc este capabil să facă faţă, chiar şi în scenariile pesimiste, deşi producţia a fost mai redusă în anul acesta.

Din cauza secetei, producţia de hidroenergie a scăzut cu 40 la sută faţă de 2023, dar chiar şi aşa avem destule resurse care să ofere energie stabilă consumatorilor din România, iar necesarul poate fi acoperit şi din importuri – chiar dacă acestea vor fi mai scumpe. Alexandru Avram:

Reporter: Necesarul de energie din această iarnă va fi în mare parte acoperit de resursele interne, iar dacă va fi nevoie de o cerere suplimentară, aceasta va fi acoperită din importuri, grație interconectării României cu celelalte state europene. În ceea ce privește liberalizarea pieței de energie, lucru preconizat să se întâmple în aprilie, anul viitor, aceasta se va face și în funcție de contextul regional și de prețuri, ținând seama de redefinirea consumatorului vulnerabil.

Alexandru Chiriță, director general Electrica, dă asigurări că distribuția de energie electrică nu va avea probleme în următoarea perioadă, dar lansează și un apel la cultivarea resursei umane în sectorul energetic, resurse de care este mare nevoie odată cu accelerarea investițiilor în acest sector.

Alexandru Chiriţă: Zona de distribuție merge într-un ritm absolut normal și peste așteptări. Avem fonduri atrase de peste 250 de milioane de euro, avem finanțarea asigurată pentru următoarea perioadă. Am o viziune destul de optimistă pentru următorii ani și ceea ce este foarte important pentru noi în acest moment este resursă umană. Acolo este un efort pe care va trebui să îl facem împreună, pentru că nivelul de investiții crește, dar și nevoia de resursă umană crește. Este nevoie să ne întoarcem foarte mult către o investiție în resursa umană, de aceea parteneriatele cu instituțiile universitare, tot ce înseamnă captarea și menținerea, retenția resursei umane va fi esențială în următorii doi ani./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie