Da, ideologul rus Aleksandr Dughin a vorbit despre o posibilă includere a României într-un bloc aliat cu Rusia

În ultimele două zile o postare pe un cont al platformei X, atribuită lui Aleksandr Dughin, cunoscut drept ideologul lui Vladimir Putin, a devenit virală în România și a stârnit reacții aprinse în presa și pe rețelele sociale, fiind văzută ca o amenințare la adresa apartanenței euro-atlantice a țării, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale în curs.

Traducerea postării lui Dughin: „Unde pot fugi din SUA wokeiștii și elita (Partidului) Democrat? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Acolo e război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Va face parte din România în curând. Dar România va fi parte a Rusiei.”

O replică la postarea respectivă de pe platforma X a venit și din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului Român de Externe, Andrei Țărnea, explicând pentru Europa Liberă că deși „Alexandr Dughin nu are oricum nicio calitate oficială, în consecință, tot ce spune este o formă de trolling”, a simțit nevoia  să reacționeze ”pentru că postarea respectivă a devenit ieri virală, fiind preluată masiv în media și social media din România”.  Între timp, postarea lui Dughin a fost ștearsă de pe platforma X și odata cu ea și comentariul purtătorului de cuvânt al MAE de la București, după cum am constatat și noi împreună cu alte publicații din România.

Dincolo de reacțiile puternice, a venit și întrebarea firească dacă este sau nu contul lui Dughin și dacă postarea respectivă reflectă o afirmație autentică a ideologului rus. Contul de Facebook Romanian Battlegroup “Getica”, ce se prezintă ca fiind ”Grupul de lupta Getica, format exclusiv din luptatori vorbitori de limba română, în Ucraina”, susține într-o postare preluată și de alte publicații din România că: ”Am căzut din nou în capcana Federației, chiar și noi, cu o postare de mai devreme care prelua declarația lui „Dughin” de pe X ca fiind autentică”. Grupul mai afirmă: ”Contul de X „@Agdchan” care pare la prima vedere un cont oficial al lui Alexandr Dughin NU este contul de X al lui Dughin. Chiar dacă acest profil are în descriere site-ul pe care Dughin își promovează ideile, un site găzduit de altfel pe servere din Federația „Dusa”, contul @Adgchan este operat de către un rusofil brazilian (vezi pozele din postare) care a fost demascat de ceva timp de către echipa de OSINT de la The Owl (https://t.me/owlwatchers), un canal de Telegram care se ocupă, la fel ca și #coloana5, cu identificarea profilelor de extremiști faimoși pe Internet”.

VERIFICARE

Nu putem verifica în ce măsură contul de pe platforma X are sau nu legătură cu Dughin, însă putem verifica în ce măsură postarea de mai sus este în concordanță cu afirmații a căror autenticitate se poate confirma, utilizând inclusiv instrumente de detectare a trucajelor de tip deep fake.

În urmă cu câteva zile, pe 26 noiembrie, Aleksandr Dughin a acordat un interviu pentru Radio Sputnik, în care a făcut afirmații ce ar putea fi considerate sursa de inspirație pentru postarea de pe X. Concret, Dughin afirmă la un moment dat că ”dacă, în realitate, Maia Sandu a câştigat în R. Moldova nu pe căi legale, atunci dacă va da Dumnezeu să câştige acest candidat Călin Georgescu, atunci R. Moldova nu va avea unde să meargă. Dacă se va îndreapta spre România, atunci va ajunge mai degrabă aproape de un bloc aliat cu noi” (sublinierea ne aparține n. red.). Dughin îl laudă pe candidatul suveranist Călin Georgescu drept ”un politician remarcabil”, dar care ”nu poate fi numit pro-rus”, ci ”este să spunem aşa ca Orban”. ”El este împotriva globalismului, este împotriva agendei liberale. El este un patriot român convins, este creştin ortodox, este un tradiţionalist, conservator. Este evident că nouă cu un astfel de politician ne este mult mai uşor să avem de a face, în comparaţie cu alţii este mai uşor pentru Rusia, dar nu pentru că este pro-rus, ci pentru că este pro-român, la fel cum Orban este pro-maghiar”.

 Am putut verifica prin intermediul instrumentului “InVid WeVerify” faptul ca fragmentul referitor la România şi Călin Georgescu din interviul audio este real, vocile nu au fost modificate prin intermediul inteligenţei artificiale.

Fragmentele din acest interviu referitoare la ascensiunea lui Călin Georgescu la vârful politicii din România au fost larg distribuite pe reţelele de socializare online, ȋn special de persoane care au dorit să sublinieze faptul că acesta ar fi apreciat de Moscova. Redăm ȋn continuare traducerea din limba rusă realizată de Rador a fragmentului din interviu ce face referire la Republica Moldova şi România:

Reporter: Doresc să menţionez aici faptul că Vladimir Putin, în principiu, iese şi comentează pentru toată lumea ca să fie clar nu numai nouă în interiorul ţării, dar şi în străinătate. De exemplu acei politicieni care au dat dispoziţii să se tragă asupra Rusiei nu au ieşit să comenteze şi nu au declarat nimic. Doresc să va mai reţin câteva minute şi să comentăm despre România, despre ceea ce se întâmplă acolo. Iată au avut loc alegeri în Republica Moldova şi (Maia, n.red.) Sandu a obţinut o victorie destul de disputată. Iar acum (au avut loc, n.red.) alegerile din România, unde Călin Georgescu a obţinut victoria. El este acuzat de apropiere de Rusia, dar chiar şi cei de la Kremlin susţin că nu suntem la curent cu poziţia sa. Aici consider că există o legătură cu Republica Moldova pentru că ea îşi doreşte să fie cu România, este pentru integrarea europeană şi aici se vorbeşte despre o legătură cu Rusia. Ceva nu se leagă.

Aleksandr Dughin: Călin Georgescu este un politician remarcabil. Evident că el nu poate fi numit pro-rus, dar el este să spunem aşa ca Orban. El este împotriva globalismului, este împotriva agendei liberale. El este un patriot român convins, este creştin ortodox, este un tradiţionalist, conservator. Este evident că nouă cu un astfel de politician ne este mult mai uşor să avem de a face, în comparaţie cu alţii este mai uşor pentru Rusia, dar nu pentru că este pro-rus, ci pentru că este pro-român, la fel cum Orban este pro-maghiar. În momentul de faţă, în Europa creşte nemulţumirea faţă de  supremaţia globalismului şi faţa de Soros, de candidaţii desemnaţi de Soros, la fel cum ar fi de exemplu şi Maia Sandu. Şi dacă în realitate Maia Sandu a câştigat în R. Moldova nu pe căi legale, atunci dacă va da Dumnezeu să câştige acest candidat Călin Georgescu, atunci R. Moldova nu va avea unde să meargă. Dacă se va îndrepta spre România, atunci va ajunge mai degrabă aproape de un bloc aliat cu noi. Aceste rezultate sunt foarte importante și imprevizibile, pentru că toată lumea se gândea că va câştiga un naţionalist clasic care să aibă mai puţine simpatii faţă de Rusia, dar a învins un candidat care nu are simpatii faţă de Rusia, a învins unul care nu are deloc simpatii faţă de Rusia, a învins unul care este neutru, care nu are nici simpatii, nici antipatii faţă de Rusia, ci un reprezentant adevărat al poporului, extrem de tradiţionalist, extrem de conservator. Poporul nu mai poate suporta globaliştii desemnaţi care transformă o ţară creştin ortodoxă, România, într-un /…/ de fapt transformă întreaga Europă şi întreaga lume. Iată această opoziţie a lui Călin Georgescu este vocea poporului şi nu sunt intrigi, nici structuri politice, pentru că nu există partide, nici mişcări. El a spus aşa: Vă voi spune adevărul, a zis el, vă voi ajuta să ieşim din această situaţie. Românii au spus la rândul lor: scoateţi-ne din asta pentru că vom ajunge din nou într-un impas istoric. Eu consider că este un semnal extrem de interesant, iar faptul că este pro-rus nu este adevărat.  Peskov, Dmitri Sergheevici, mi se pare că a comentat şi a afirmat că nu deţine o astfel de informaţie, nu a confirmat. El este un candidat remarcabil. Avem nevoie de el, nu pentru că este pro-rus, ci pentru că este pro-român, pentru că el apreciază valorile naţionale.”

CONCLUZIE

Cel mai probabil postarea de pe platforma X nu-i aparține lui Aleksandr Dughin, însă afirmații făcute de acesta în mod real într-un interviu pentru Sputnik în urmă cu câteva zile pot fi considerate sursă de inspirație pentru postarea respectivă.