Cercetările au arătat că excesul de grăsime viscerală la persoanele de vârstă mijlocie (între 40 și 50 de ani) este asociat cu niveluri mai ridicate ale celor două proteine a căror acumulare este considerată un precursor al bolii Alzheimer: beta amiloid și Tau. Acest lucru este relevat de un studiu prezentat luni în Statele Unite în cadrul reuniunii anuale a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA).
Deși studiile anterioare au asociat acumularea de grăsime viscerală și subcutanată cu o deteriorare mai mare a celulelor creierului, acesta este primul care leagă obezitatea cu boala Alzheimer. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat 80 de persoane de vârstă mijlocie normali din punct de vedere cognitiv.
Participanții au fost cetățeni americani cu o vârstă medie de 49,4 ani, 62,5% dintre aceştia erau femei și 57,5% sufereau de obezitate.
Cercetătorii au efectuat RMN-uri ale abdomenului pentru a măsura grăsimea subcutanată (sub piele) și viscerală, evaluarea metabolică a glucozei și colesterolului și scanări musculare ale coapsei pentru a măsura volumul de mușchi și grăsime. În plus, pentru a evalua boala Alzheimer, aceștia au fost supuși PET-ului cerebral (tomografie cu emisie de pozitroni), o tehnică care permite realizarea de imagini care arată activitatea și metabolismul organelor corpului, în acest caz creierul.
Rezultatele au arătat că nivelurile mai mari de grăsime viscerală au fost legate de creșterea a două proteine patologice caracteristice ale bolii Alzheimer: beta amiloid și Tau.
„Am făcut această constatare investigând boala Alzheimer la persoanele de vârstă mijlocie, când patologia este în stadiile sale incipiente și am văzut cum pierderea în greutate și reducerea grăsimii viscerale pot fi foarte eficiente ca mijloc de a preveni sau a întârzia apariția bolii”, subliniază unul dintre autori, Mahsa Dolatshahi, cercetătoare la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri. Dolatshahi afirmă că această descoperire deschide porțile către modificările stilului de viață sau dezvoltarea unor medicamente adecvate pentru pierderea în greutate, care pot îmbunătăți fluxul sanguin cerebral și, potențial, pot reduce povara bolii Alzheimer și/sau pot reduce riscul de a suferi de aceasta. (www.20minutos.es – 2 decembrie)/rcostea
RADOR RADIO ROMÂNIA (3 decembrie)