În timp ce unele studii sugerează că zahărul creează la fel de dependență ca și cocaina, altele arată că este adesea principalul vinovat în dezvoltarea multor tipuri de cancer. După cum sugerează și numele lor, zaharurile rapide (care includ nu numai alimente dulci, ci și anumite alimente cu aromă sărată care sunt numite greșit „zaharuri lente”, precum pâinea și orezul alb, pastele sau cartofii) au ca efect creșterea rapidă și semnificativă a nivelurilor de zahăr din sânge. Aceste zaharuri rapide au efecte nocive pe termen lung pentru corpul uman, care de fapt nu are absolut nevoie de ele. Printre aceste daune: îmbătrânirea generală a celulelor, schimbări de dispoziție și stări depresive, risc crescut de diabet, cancer și obezitate.
Un studiu publicat în „National Library of Medicine” dezvăluie că zahărul este la fel de periculos pentru sănătatea plămânilor ca și tutunul. Cercetătorii responsabili de investigație au descoperit astfel că un consum regulat de alimente cu indice glicemic ridicat ar crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu aproape 50%. Pentru a face o astfel de comparație, oamenii de știință au efectuat sondaje îndelungate pe numeroși pacienți, realizând că cei care consumau multe zaharuri rapide aveau șanse de două ori mai mari de a contracta cancer pulmonar decât pacienții care consumau cel mai puțin, chiar dacă fumau…
Alte studii arată că bărbații care consumă în mod regulat sucuri, băuturi dulci, pizza și sandvișuri, aceste alimente cu un indice glicemic ridicat, au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată. Zahărul pare să fie alimentul preferat al cancerului. Și nici Otto Warburg, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 1931, nu a spus contrariul. Acest geniu al biochimiei înțelesese deja că celulele canceroase trăiesc din fermentarea glucozei, spre deosebire de celulele sănătoase care își obțin energia din oxigen. Simplul fapt de a nu le mai hrăni le-ar elimina atunci.
Deși mai izolate, studiile care leagă zahărul și cancerul de sân încep să apară. În special, o lucrare publicată în revista „Cancer Research” de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Texas. Cercetatorii au reuşit astfel să-şi desfăşoare experimentele pe şoareci predispuşi genetic la cancer de sân cărora li s-a administrat o doza zilnică de zahăr alb. După șase luni, șoarecii hrăniți cu sucroză au avut de două ori mai multe tumori decât ceilalți și au crescut mult mai repede./rcostea
(www.sciencepost.fr – 4 decembrie)