Un politician ultranaționalist filorus e favoritul la apropiatele alegeri prezidențiale din România, fapt ce reprezintă un posibil scenariu de coșmar pentru NATO, reiese din șapte interviuri realizate cu foști și actuali demnitari americani și europeni.
România este importantă pentru NATO atât prin forța ei militară cât și prin amplasarea ei strategică la Marea Neagră.
Călin Georgescu, candidatul de extrema dreaptă fățiș pro-Kremlin care s-a catapultat pe primul loc la primul tur al alegerilor prezidențiale, nu pare de bun augur pentru viitorul României dacă va ajunge să ocupe respectiva funcție. Campania lui electorală care l-a propulsat dintr-o relativă obscuritate în postura de favorit al alegerilor a fost alimentată de o explozie masivă a numărului de abonați de pe TikTok. O campanie despre care responsabili români de securitate afirmă că trădează indiciile unei operațiuni de influență rusești. Georgescu pare că are acum prima șansă de a câștiga turul doi de pe 8 decembrie.
Funcționari americani și de alte naționalități din NATO urmăresc îndeaproape evenimentele. România e considerată un aliat de importanță critică în NATO, fiind apreciată la Washington pentru cheltuielile militare de peste 2% din PIB [1,6% în realitate, din care 60% salarii și pensii speciale, nu investiții, conform statisticilor NATO – n.trad.] și pentru sprijinul militar acordat Ucrainei. Poziția ei este de o importanță strategică, atât pentru Kiev cât și pentru NATO, fiind vecină și cu Ucraina și cu Marea Neagră și adăpostind deopotrivă o mare bază aeriană și un scut anti-rachetă Aegis.
Dacă va fi ales, Georgescu ar putea renunța la angajamentele României față de NATO, într-un moment de incertitudine pentru alianță: Donald Trump e pe cale să preia președinția în SUA, în vreme ce rușii încearcă să macine gradual rezistența militară a Kievului pe frontul din estul Ucrainei.
În diverse interviuri și postări de pe rețelele sociale Georgescu a calificat scutul american anti-rachetă drept „rușine diplomatică”, l-a lăudat pe Vladimir Putin și a afirmat că războiul din Ucraina e „manipulat în interesul pornirii unui conflict care va ajuta financiar complexul militar-industrial american”.
John Herbst, fost ambasador american în Ucraina și în prezent membru al grupului de reflecție Atlantic Council, a declarat că „România este un pilon al NATO la Marea Neagră și, în consecință, impactul unei politici fie și numai ușor rusofile la București ar submina considerabil poziția NATO” în regiune.
Un demnitar român, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a se putea exprima liber despre chestiuni delicate, a fost și mai tranșant: „Un președinte filorus în a șasea cea mai mare țară a UE ar însemna un triumf pentru Vladimir Putin”.
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu omologul lui român, Luminița Odobescu, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, a declarat un responsabil american pentru NatSec Daily.
Întâlnirea lor a avut loc cu numai câteva ore înainte de de-secretizarea de către consiliul de securitate suprem al României a unui raport care constată că alegerile au fost influențate de „atacuri rusești hibride agresive”. Rămâne totuși neclar cam câte voturi și-au adjudecat campaniile de influență de pe rețelele sociale pornite de entități externe, cât a contat reacția generală adversă a publicului și furia lui față de partidele establishment-ului, respectiv ce șanse are Georgescu de a trece de 50%.
Dacă Georgescu va câștiga, „ar fi o probă în plus – de parcă ar mai fi fost nevoie de vreuna – a valului anti-establishment care se înalță în Occident”, a declarat un alt demnitar dintr-un stat NATO.
Funcționari ai administrației Biden se află permanent în contact cu guvernul român în privința acestei chestiuni. „Am fost foarte activi în culise în această chestiune și am așteptat până când am avut cel mai puternic argument posibil înainte de a face lucrurile publice”, a declarat responsabilul american.
Articol de Robbie Gramer și Eric Bazail-Eimil
Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA
POLITICO (SUA), 5 decembrie 2024