Revista presei internaționale, 11 decembrie 2024

Un conflict ce părea uitat, cel din Siria, a revenit pe prima pagină a ziarelor. Întrucât viitorul țării plutește încă în incertitudine, informațiile sunt și ele ambigue. Pe deoparte, după cum aflăm din ziarul ameerican The Washington Post, “Israelul a lansat zeci de atacuri asupra Siriei, atrăgându-și blamul Națiunilor Unite”. De altfel, potrivit ziarul francez Le Monde, “căderea regimului Assad îi permite Israelului să-și extindă controlul în anumite zone strategice din Siria”. Iar un alt ziar american, The New York Times, consideră în schimb că “Rusia este cea care a suferit o mare înfrângere, dar va face tot ce va putea ca să-și păstreze în funcțiune cele două baze militare deținute pe teritoriul sirian, dintre care una, la Marea Mediterană”. În schimb, Austria a reacționat promt, considerând, pare-se, că evenimentele din Siria sunt de bun augur. În consecință, după cum aflăm din ziarul austriac Die Presse, “autoritățile s-au grăbit să anunțe deportarea a mii de azilanți sirieni”. Numai că, susține același ziar, “deportarea rapidă a sirienilor din Austria nu este poibilă, având în vedere că mulți refugiați au primit deja azil de peste cinci ani și, în consecință, sunt protejați”. Și totuși, într-un alt ziar austriac, Der Standard, “ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, afirmă că deportările trebuie pregătite”. În plus, același ziar mai precizează că “guvernele de la Roma și Londra și-au suspedat deja procedurile de azil pentru sirieni”.

Aflat în vecinătatea Siriei și implicat într-un război împotriva grupării palestiniene Hamas, Israelul este acum marcat și de un alt eveniment, așteptat, pare-se, de mulți israelieni. “Marți, la opt ani după deschiderea unei anchete împotriva sa, premierul Benjamin Netanyahu a compărut, în sfârșit, în instanță”, anunță cotidianul israelian Ha’aretz.  Același ziar amintește că “Netanyahu este acuzat de mită, fraudă și abuz de încredere, fiind totodată primul premier din istoria Israelului care apare în instanță în calitate de acuzat”. Într-un alt ziar israelian, Yedioth Ahronoth, premierul Netanyahu pretinde că, “dacă ar fi fost de stânga, n-ar fi fost pus sub acuzare”. Și tot din Israel, ziarul The Jerusalem Post îl citează pe Benjamin Netanyahu, care ar fi spus că “acuzațiile de corupție la adresa sa nu sunt decât minciuni, iar cele legate de mituirea presei sunt un ocean de absurdități”.

În sfârșit, războiul Rusiei din Ucraina continuă să rămână și el în atenția ziarelor. Cotidianul britanic Financial Times notează că “slabele întăriri ale Ucrainei nu opresc înaintarea Rusiei, iar  eforturile în acest sens sunt marcate de întârzieri”. Parcă întărind această știre, ziarul italian Corriere della Sera anunță că “Ucraina se gândește să scadă vârsta de recrutare a tinerilor, de la 25 la 18 ani”. Și asta, deși o publicație rusă, Nezavisimaia Gazeta, titrează că, cităm, “Kievul aștaptă arme, nu tineri soldați”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR

RADOR RADIO ROMANIA, 11 decembrie