Youth Bridges Through Art, un proiect Erasmus+ pentru stimă de sine și incluziune

Acest proiect KA2 este realizat de Asociația Culturală Atelierul European de Artă cu parteneri din România (DGASPC Sector 6), Spania (Associacio Globers) și Polonia (Walbrzyskie Stowarzyszenie Mlodziezy) și are următoarele obiective:

  • Creșterea și îmbunătățirea capacității celor trei parteneri de a lucra cu tinerii defavorizați prin metode care combină arta și educația non-formală.
  • Dezvoltarea competențelor pentru 30 de lucrători de tineret în crearea, adaptarea și implementarea a minimum 30 de metode care promovează incluziunea și contribuie la creșterea stimei de sine.
  • Sprijinirea dezvoltării personale a 120 de tineri dezavantajați, îmbunătățirea încrederii și abilităților lor de comunicare și oferirea unei șanse de a-și crește abilitățile artistice.
  • Promovarea incluziunii tinerilor dezavantajați.

Proiectul include 30 de lucrători de tineret (șase dintre ei fiind instructori de artă voluntari) și 120 de tineri defavorizați. Lucrătorii de tineret concep și dezvoltă o metodologie bazată pe combinarea artei și metodelor non-formale, având ca scop incluziunea tinerilor defavorizați și îmbunătățirea imaginii de sine. Timp de cinci luni, grupurile de tineri învăță o formă de artă (dans în România, teatru în Spania și muzica în Polonia) și lucrează la abilitățile lor personale și interpersonale. Proiectul se va încheia cu un spectacol final.

În plus, vom alcătui un manual cu 30 de metode de educație non-formală și tehnici incluzive de formare artistică dezvoltate de participanți. Un alt rezultat va fi un caiet de lucru cu exerciții practice. Vom încorpora aceste instrumente în munca noastră cotidiană și le vom oferi tuturor celor interesați. Planificăm să organizăm un eveniment în fiecare țară, pentru a prezenta performanțele tinerilor defavorizați, și să finalizăm un film documentar (pentru a împărtăși rezultatele și pentru a crește gradul de conștientizare). Împreună, vom transmite inițiativa noastră către mii de oameni, promovând incluziunea și diversitatea.

Luna august a anului 2024 a însemnat o nouă etapă în proiectul nostru. Una din cele mai importante, având în vedere că este vorba de mobilitatea de la Hotelul Ibis Politehnica, București, acolo unde cei 30 de lucrători de tineret din Spania, Polonia și România s-au întâlnit cu Jorge, Lukash și Andreea, cei trei traineri.

Participanții au parcurs o veritabilă călătorie în lumea educației non-formale. Dinamica unui grup și metodele de abordare, emoțiile, dinamica de grup, rezolvarea conflictelor, incluziunea, creșterea stimei de sine – au fost doar câteva dintre subiectele atelierelor. Evident, fiind vorba despre o mobilitate Erasmus+, nu putea lipsi seara interculutrală. Am vorbit despre români care ne fac mândri (Brâncuși, Poenaru, Aslan), am aflat lucruri inedite de la colegii din Spania și Polonia, și terminat momentul cu un dans perinița care ne-a amuzat teribil. Un pas înainte către o lume mai bună.

În momentul de față, acțiunile se derulează pe două planuri paralele. Youth Bridges Through Art este la jumătate. Echipa din Spania lucrează la broșura cu tehnici de educație non-formală adresată tinerilor, partenerii din Polonia dezvoltă manualul pentru lucrătorii de tineret, în timp ce românii sunt concentrați pe filmul documentar care spune întreaga poveste. Pe de altă parte, în fiecare țară au loc atelierele locale.

În România, Asociația Culturală Atelierul European de Artă colaborează cu DGASPC Sector 6 și ține ateliere de teatru, mișcare și dans în cadrul Conacului Golescu-Grant. Patruzeci de adolescenți bucureșteni pun umărul la treabă și sunt aproape de finalizarea spectacolului care va marca ultima etapă a proiectului. Iată cele opt teme care vor completa puzzle-ul teatral pe care publicul bucureștean îl va aplauda la începutul lui 2025:

  • abuz (emoțional, fizic sau sexual),
  • relație disfuncțională cu părinții,
  • bulling
  • superficialitate relațională
  • relație disfuncțională cu profesorii
  • consumerism
  • diferențiere socială în cadrul relațiilor
  • prietenie

Dacă doriți să aflați mai multe amănunte despre proiectul Yoth Bridges Through Art, o puteți face aici: https://normalitate.ro/2024/01/24/youth-bridges-through-art/