Nu, UE nu obligă companiile şi instituţiile să numească transsexuali în funcţii de conducere

După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat un Ghid de raportare pentru instituțiile de credit și societățile de investiții referitor la politicile privind diversitatea și diferența de remunerare între femei și bărbați, conform unor directive ale Uniunii Europene, în presă şi pe reţelele sociale au apărut o serie de interpretări scoase din context în care se susţine că UE doreşte impunerea numirii persoanelor transsexuale în funcţii de conducere. Alegaţia este falsă.

CONTEXT

În publicaţia „Naţional” a apărut în data 4 decembrie 2024 un articol semnat de Claudia Marcu, cu titlul: „Statul a introdus, pe șest, derapajele UE. Companiile și instituțiile, obligate să pună transsexuali în funcții de conducere”. În articol se spune că: „Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat un ghid de raportare obligatorie pentru instituțiile de credit și societățile de investiții, care trebuie să transmită la UE câți transsexuali au în funcțiile de conducere, precum și diferențele salariale între femei, bărbați și persoanele non-binare. ASF este însă doar începutul, deoarece toate instituțiile și companiile vor fi nevoite să se conformeze politicii de diversitate impusă de la vârful Comisiei Europene”.

Captură ecran a site-ului publicaţiei „Naţional”, 4 decembrie 2024

Articolul este preluat de „Active News” la 11 decembrie 2024 şi este distribuit masiv pe Facebook.

Captură ecran a site-ului publicaţiei „Active News”, 11 decembrie 2024

Şi alte publicaţii au preluat acelaşi articol: Napoca News, Incisiv de Prahova.

„Apărătorul Ortodox” din Republica Moldova scria la 5 decembrie 2024: „UE impune instituţiilor şi companiilor să pună homosexuali în funcţii de conducere, pentru a se conforma politicilor de diversitate”.

Captură ecran a site-ului publicaţiei „Apărătorul Ortodox”, 5 decembrie 2024

Informaţia a fost distorsionată în acelaşi mod şi pe Facebook, accentuându-se ideea de obligativitate a numirii unor persoane transsexuale în funcţii de conducere ale instituţiilor:

Tribuna Calafatului posta pe pagina sa de Facebook pe 12 decembrie 2024: „Partidele ‘pro-europene’ au introdus, noaptea ca hoţii, derapajele UE. Companiile și instituțiile, obligate să pună transsexuali în funcții de conducere”.

Mulţi utilizatori au distribuit în special articolele publicate pe “Napoca News” şi „Active News”, vehiculând aceleaşi zvonuri:

Captură ecran Facebook, 12 decembrie 2024
Captură ecran Facebook, 5 decembrie 2024

Captură ecran Facebook, 5 decembrie 2024

VERIFICARE

În „Noua strategie a Comisiei Europene privind resursele umane” se arată următoarele: „Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie în materie de resurse umane. Aceasta prezintă o viziune pentru o organizație modernă, flexibilă și bazată pe valori, care să garanteze că personalul său produce rezultate remarcabile pentru binele cetățenilor din întreaga Uniune. Strategia răspunde nevoii Comisiei de a-și desfășura activitatea în mod optim, în interesul tuturor cetățenilor europeni, precum și nevoii de a oferi un loc de muncă modern și cariere satisfăcătoare, care să atragă oameni foarte capabili din toate statele membre”.

„Comisia Europeană urmărește să promoveze un mediu de muncă axat pe diversitate și incluziune, fără discriminare, în care forța de muncă să fie reprezentativă pentru societatea noastră”.

„Comisia Europeană a adoptat mai multe politici menite să consolideze angajamentul Europei în materie de egalitate, cum ar fi:

– o strategie privind egalitatea de gen

– un plan de acțiune împotriva rasismului

– un cadru strategic privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor

– o strategie privind drepturile persoanelor LGBTIQ

– o strategie privind drepturile persoanelor cu handicap”

În acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiară a supus dezbaterii publice Proiectul de Normă pentru aplicarea prevederilor Ghidului privind analiza comparativă a practicilor în materie de diversitate, inclusiv a politicilor privind diversitatea și a diferenței de remunerare între femei și bărbați, în temeiul Directivei 2013/36/UE și al Directivei (UE) 2019/2034 – informează universuljuridic.ro în 14 noiembrie 2024.

În acest Proiect de Normă publicat pe site-ul ASF se precizează:

Punctul 12:

„Autoritățile competente trebuie să colecteze și să transmită ABE (Autoritatea Bancară Europeană – n.n.) date privind practicile în materie de diversitate, inclusiv privind politicile de diversitate și diferențele de remunerare între femei și bărbați la nivelul organului de conducere pentru un eșantion reprezentativ de instituții și de firme de investiții din statul membru, pe bază individuală, astfel cum se specifică în anexele publicate separat”.

Punctul 31:

„Autoritățile competente trebuie să colecteze date privind diferențele de remunerare între femei și bărbați de la instituțiile și firmele de investiții pe bază individuală, exprimate ca procente ale diferenței dintre remunerația medie a membrilor de gen feminin și a celor de gen masculin din organul de conducere și diferența dintre membrii non-binari și cei de gen masculin din organul de conducere, pe baza remunerației medii și mediane a directorilor executivi, a directorilor neexecutivi și a reprezentanților angajaților”.

Punctul 40:

„Instituțiile și firmele de investiții ar trebui să calculeze, pentru fiecare dintre categoriile prevăzute în anexa XI, diferența de remunerare între femei și bărbați prin calcularea: Pagina 12 din 29 a. diferenței dintre remunerația medie a bărbaților și a femeilor, împărțită la remunerația medie a bărbaților; b. diferenței dintre remunerația mediană a bărbaților și a femeilor, împărțită la remunerația mediană a bărbaților; c. diferenței dintre remunerația medie a bărbaților și cea a membrilor non-binari, împărțită la remunerația medie a bărbaților; d. diferenței dintre remunerația mediană a bărbaților și cea a membrilor non-binari, împărțită la remunerația mediană a bărbaților”.

Prin urmare, este vorba de respectarea principiului unei salarizări echitabile şi în nici un caz despre impunerea anumitor persoane, în funcţie de gen sau orientare sexuală, în funcţii de conducere – acest lucru nu este menţionat nicăieri în aceste documente. În plus, Uniunea Europeană nu poate impune acest gen de decizii statelor membre.

Captură ecran a site-ului ASF

CONCLUZIE

Nici în documentele Comisiei Europene şi nici în Ghidul ASF nu este menţionată obligativitatea ca transsexualii sau persoanele non-binare să fie numiţi în funcţii de conducere. Ştirea este falsă.

Sîrbu Daniela