Comisia Europeană a anunțat marţi demararea procedurilor formale împotriva platformei TikTok, suspectată că a încălcat Digital Services Act (DSA) nereuşind să atenueze în mod adecvat riscurile legate de integritatea electorală din România.
Comisia subliniază preocupările cu privire la funcționarea algoritmului de recomandare și a sistemului de reclame cu conţinut politic, care necesită o etichetare clară.
TikTok și presupusa ingerință străină în alegerile din România
Acesta este doar primul pas pentru a determina dacă TikTok a încălcat DSA. Acum că a fost inițiată o procedură oficială, Comisia va colecta informații suplimentare. Dacă se constată că nu a respectă legislația UE, platforma TikTok s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală.
„De fiecare dată când suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. „În urma unor indicii serioase privind intervenţia unor actori străini care au folosit TikTok în alegerile prezidențiale din România, investigăm acum în profunzime dacă platforma a încălcat Legea Serviciilor Digitale, nereușind să abordeze acest tip de riscuri. Ar trebui să fie clar că în UE toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie trase la răspundere”.
Alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie s-au încheiat cu victoria neașteptată în primul tur a lui Călin Georgescu, un candidat independent cu poziții eurosceptice, pro-ruse și ultranaționaliste, care până atunci fusese prea puțin cunoscut publicului. După ce Curtea Constituțională a primit dovezi ale ingerinței Rusiei în procesul de vot, în special pe TikTok, dovezi furnizate de serviciile de informații ale țării, alegerile au fost anulate.
Pe Tik Tok au proliferat conținuturi care îi făceau publicitate lui Georgescu, un fenomen non-organic, potrivit Comisiei, care crede că acesta ar fi fost promovat de boţi și conturi false.
La sfârșitul lunii noiembrie, Comisia a cerut platformei TikTok informații pentru a determina acțiunile întreprinse de aceasta pentru a reduce potențialele părtiniri algoritmice în alegeri, marcând prima fază a unei posibile investigații. Termenul limită a fost vinerea trecută.
O săptămână mai târziu, Comisia a anunțat un „ordin de conservare”, cerând platformei TikTok să predea pentru analize suplimentare datele despre sistemele sale de recomandare în perioada 24 noiembrie – 21 martie. În cele din urmă, în urma declasificării documentelor serviciilor de informații românești privind ingerința, Comisia a emis o „solicitare de informații urgente”.
EURONEWS (Italia) – 17 decembrie 2024
Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMÂNIA