Ţările europene mari care sunt membre NATO trebuie să împartă cu Statele Unite povara financiară pentru întărirea prezenţei Alianţei la graniţa estică, a declarat, astăzi, adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, după reuniunea directorilor politici din Ministerele Apărării din statele Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurată la Bucureşti. Carmen Gavrilă are mai multe informaţii.
Reporter: Alexander Vershbow a declarat că este nevoie de o prezenţă crescută a NATO pentru descurajare la graniţa estică a Alianţei, sub formă rotaţională, multinaţională şi capabilă de luptă. Adjunctul secretarului general NATO a precizat că, deşi Alianţa nu închide canalele de comunicare cu Rusia, acţiunile agresive ale Moscovei nu trebuie să rămână fără răspuns. Alexander Vershbow a adăugat că astfel de răspunsuri vor fi discutate la summitul NATO din Polonia, în iulie.
Alexander Vershbow: Aici, în regiunea Mării Negre, aliaţii trebuie să ia în considerare o prezenţă NATO mai consistentă, multinaţională, cu accent pe capacităţile maritime. Această prezenţă ar putea fi robustă, dar de natură defensivă, în conformitate cu Convenţia de la Montreux, şi ar putea avea la bază o cooperare crescută între statele din regiune – România, Bulgaria şi Turcia -, atât terestră, cât şi maritimă şi aeriană, întărită şi de alţi aliaţi şi de prezenţa continuă a forţelor americane în zonă.
Reporter: Alexander Vershbow a mai spus că la summitul din Polonia va fi discutat şi modul de a reacţiona al Alianţei în faţa atacurilor cibernetice, care pot fi considerate drept echivalente atacurilor armate, şi, deci, răspunsul poate fi nu doar unul tot cibernetic, ci chiar de natură militară.