Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat în parteneriat cu Radio România și Conservatorul Central de Muzică din Beijing, în data de 26 aprilie 2016, un recital susținut de violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail.
Violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viața muzicală, într-o triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, membru al cvartetului de stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca și prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București. Dar și cu o bogat experiență solistică în străinătate, susținând recitaluri în Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, SUA, Ungaria și țări din fosta URSS. Din anul 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câștigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparținut lui George Enescu. Oportunitate pentru care mulțumește Muzeului George Enescu.
Pianistul Horia Mihail și-a început studiile muzicale în România, iar apoi și-le continuat la Universitatea din Illinois. A lucrat ca lector universitar la Boston University tip de 3 ani, după care a revenit în România în calitate de solist al Filarmonicii din Brașov și membru al deja cunoscutei formații „Romanian Piano Trio”. În vasta sa activitate solistică a susținut concerte și recitaluri în Germania, Republica Cehă, Portugalia, Franța, Danemarca, Bulgaria, Republica Moldova, China, Japonia, SUA, Chile.
Programul propus pentru recitalul de la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, cuprinde piesele: Edvard Grieg – Sonata pentru vioară și pian nr. 3 în do op. 45, Johannes Brahms – Sonata pentru pian și vioară nr. 2 în La op. 100, Cesar Frank – Sonata în La pentru vioară și pian și Ciprian Porumbescu – Balada.
Pentru concertul susținut la Sala Radiodifuziuni, programul cuprinde: Fr. Kreisler – Love Song, Fr. Kreisler – Chinese Tambourine, E. Elgar – Salut d’amour, P. de Sarasate – Zapateado, Fr. Kreisler – Viennese Caprice, G. Enescu – Lăutarul, Fr. Kreisler – Beautiful Rosemary, P. de Sarasate – Gypsy Airs și Fr. Kreisler – Miniature Viennese March.
Gazda evenimentului, Conservatorul Central de Muzică din Beijing, este una din cele mai importante instituții de învățământ superior artistic din China și din Asia. Acesta dispune de mai multe săli de concerte, unde se desfășoară evenimente periodic.
În data de 27 aprilie, orele 18:30, cei doi muzicieni vor susține un al doilea concert la sala Radiodifuziunii chineze. Acest concert face parte din seria de evenimente organizate în cadrul Conferinței Radio Asia 2016 și a Conferinței Media 2020. Programul cuprinde lucrări de Fr. Kreisler – Cântec de dragoste, Tamburiana chinezească, Capriciu Venețian, P. de Sarasate – Zapateado, dar și muzică românească, Lăutarul de George Enescu, dar și alte lucrări. Acest concert este realizat în parteneriat cu Asia Broadcasting Union și China National Radio.