România este un model pentru respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în această parte a Europei. Totuşi, diminuarea comunităţilor etnice, migraţia, criza economică şi ascensiunea social media fac din ce în ce mai dificilă viaţa presei de profil.
Peste 40 de academicieni, cercetători, profesori şi jurnalişti din România, Franţa, Serbia şi Republica Moldova. analizează vulnerabilităţile şi perspectivele presei minorităţilor etnice din ţara noastră, în perioada 27-28 mai, la Galaţi, în cadrul celei de-a opta ediţii a conferinţei internaţionale „Cultura şi presa în spaţiul european”.
Evenimentul a debutat cu prelegerea cu tema „Presa scrisă la românii din Serbia”, susţinută de academicianul Costa Roşu, de la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia), iar dr. Nicolas Trifon, de la Laboratorul de Limbi şi Civilizaţii de Tradiţie Orală al Centrului Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică, Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris III, a conferenţiat despre „Presa aromânească din diasporă în anii 1980 şi dezbaterile pe tema identităţii aromânilor în România, după Revoluţie”.
Această reuniune ştiinţifică este organizată de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi – Facultatea de Litere, Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism -, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie a Presei, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, Union de la Presse Francophone – section roumaine, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Societatea de Ştiinţe Istorice din România şi Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina. Conferinţa se bucură de sprijinul Comunităţii Evreilor din Galaţi – Sinogaga din oraşul dunărean fiind, în premieră, gazda sesiunii de deschidere a reuniunii -, ca şi al Comunităţii Elene.
Prof Nicolas Trifon