Manevrele pentru dezincriminarea corupţiei pot duce la fraudarea statului cu impunitate de către funcţionarii publici, a avertizat marţi procurorul şef anticorupţie al României.
Curtea Constituţională va hotărî pe 15 iunie dacă va dezincrimina abuzul în serviciu, în prezent o infracţiune.
Anul trecut agenţia [DNA – n.trad.] a investigat sau inculpat 661 de funcţionari de rang înalt sub suspiciunea de abuz în serviciu, fiind vorba de pagube de milioane de dolari, aproximativ o treime din toate cazurile pe care le-a avut în 2015.
„Dacă acest lucru […] este dezincriminat, noi nu vom mai putea investiga”, a declarat pentru The Associated Press procurorul şef anticorupţie Laura Codruţa Kovesi. „Fiecare funcţionar public va fi sancţionat după bunul plac şi vor fi în măsură să facă orice vor, în detrimentul statului şi al cetăţenilor.”
Kovesi, care a fost lăudată de către statele UE şi SUA pentru lupta ei anticorupţie, a primit marţi unul dintre cele mai mari onoruri ale Franţei, Legiunea de Onoare, de la ambasadorul francez Francois Saint-Paul, drept recunoaştere a muncii ei. Ea ocupă funcţia de procuror şef anticorupţie din 2013.
Dacă agenţia rămâne foarte apreciată de mulţi români pentru combaterea corupţiei larg răspândite, ea este mai puţin populară printre politicienii care se confruntă cu anchete, iar aceştia fac presiuni pentru limitarea puterilor agenţiei.
Cu toate acestea, Kovesi a promis să continue să lupte în pofida obstrucţiilor, afirmând că „noi nu ne ghidăm activitatea în funcţie de campaniile politice sau evenimentele care au loc în arena publică.”
Ea s-a ocupat de corupţia din sistemul de sănătate, care a devenit o prioritate pentru a agenţie.
„Bugetele [de sănătate] sunt mari şi am observat că valoarea mitelor este mare, 20% dintr-un contract”, a declarat ea într-un interviu, cu câteva ore înainte de a fi decorată. „Acest lucru nu ne intimidează şi nu schimbă modul în care abordăm cazurile.”
În 2015 agenţia a finalizat 1.250 de cazuri, implicând inclusiv un fost premier şi cinci foşti miniştri. Ea are o rată a condamnărilor de 92%.
„Avem de-a face cu oameni foarte puternici, care au poziţii importante şi averi impresionante […] însă colegii au curajul şi maturitatea necesare pentru a lucra aceste cazuri”, a declarat Kovesi.
THE NEW YORK TIMES (SUA), 8 iunie 2016 (AP)
Traducere: Andrei Suba